Religion

I hovedsak muslimer bak vold mot jøder

Ny norsk forskning viser at det i hovedsak er muslimer som står bak antisemittisk vold i Europa. – Det har tidligere vært en berøringsangst rundt dette, sier forsker.

– I Vest-Europa blir personer med muslimsk bakgrunn oftest angitt som gjerningspersoner av jødiske ofre. Det samme går igjen i politidataene og øvrig bevismateriale, sier Johannes Due Enstad, postdoktor ved Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk ved Universitetet i Oslo.

Rundt tusenårsskiftet så man en markant økning i registrerte antisemittiske voldshendelser i Europa. I perioden 2005–2015 har tallene verken gått opp eller ned, men holdt seg jevnt høye. Det viser en fersk, norsk rapport forfattet av Enstad.

Rapporten kartlegger jøders utsatthet for antisemittisk vold og undersøker hvem gjerningspersonene er.

– Så langt jeg vet, har ingen tidligere prøvd å sammenligne nivået på truslene og hvor utsatt forskjellige lands jøder er. En av rapportens viktigste konklusjoner er at vi har litt for dårlige data til holdbare sammenligninger. Vi trenger mer og bedre data, særlig spørreundersøkelser, forteller Enstad.

UiO-forskeren tror det er et sammensatt bilde som gjør at volden har økt så kraftig siden 90-tallet.

– Det har vært mer oppmerksomhet rundt fenomenet og politiet begynner å registrere stadig mer, men det har utvilsomt også vært en reell økning i antall hendelser.

LES MER: - LO-boikott kan bli Støres problem

Muslimske gjerningsmenn

Rapporten har både sett på undersøkelser der man har spurt jøder om de føler seg utsatt, og på ulike politidata, som anmeldelser. Slik har de også prøvd å se hvem som står bak angrepene.

Er det en ny observasjon at gjerningspersonene har muslimsk bakgrunn?

– Det tror jeg for så vidt ikke, men dette har definitivt vært et betent tema for mange. En EU-rapport ble blant annet skrinlagt på tidlig 2000-tallet. I ettertid raste anklagene om at grunnen var politisk korrekthet, og at man ikke ønsket å bidra til stigmatisering.

Enstad tror denne berøringsangsten finnes i noen miljøer ennå, og at den har hatt litt å si for hvorfor antisemittisme ikke har vært grundig nok belyst.

– For meg er det viktig å få fakta på bordet. Det er kun når vi vet hva fenomenet består av at vi kan iverksette tiltak for å unngå det, sier han.

Han understreker likevel at for eksempel i Russland, et land med svært mange muslimer, viser ikke tallene det samme. Her er det utelukkende høyreekstreme som står bak, viser de registrerte tilfellene.

LES OGSÅ: Artistkjemper strides om Israel

Sverige særlig utsatt

Av de landene som har vært mulig å sammenligne, synes jøder å være mest utsatt i Frankrike, med Sverige og Tyskland på en delt andreplass.

Mediekontakt i Judiska Församlingen Malmö, Fredrik Sieradzki, kan bekrefte at antisemittismen i Sverige har økt.

– Det er klart vi har et problem i Sverige og at antisemittismen har økt i takt med den økende innvandringen fra Midtøsten, sier han.

Han understreker at Sverige også opplever trusler fra høyreekstreme miljøer, men at disse miljøene ikke er like representert i Malmö.

– Jeg har sagt de ti siste årene at dette absolutt ikke gjelder alle muslimer. Men dessverre er det slik at religion spiller en negativ rolle i denne sammenheng.

Har dere opplevd en berøringsangst rundt dette i Sverige?

Ja, sånn har det vært. Politikerne har vært veldig forsiktige med å peke ut muslimer, og det er vi også. Men vi kan ikke lyve og si at problemene ikke kommer herfra, da vil det ende veldig ille.

Hvordan da?

– Jøder er vant til å flytte på seg, men hva med neste gruppe? Slik problematikk slutter aldri med jødene, den begynner med oss.

LES OGSÅ: Mer penger til jødiske veivisere

Mangler data i Norge

Norge er også et av landene i rapporten. På grunn av dårlig datamateriale kan landet ikke sammenlignes med de andre landene.

– Politiet har ikke registrert noen hendelser i løpet av disse ti årene, så vi måtte søke i mediearkiv for å kunne finne hendelser. Slik klarte vi å identifisere ti hendelser på ti år, forteller Johannes Due Enstad.

Holocaustsenteret jobber nå med en ny undersøkelse som vil avdekke utsatthet også blant norske jøder. Enstad tror dataene da vil endre seg.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion