Kirke

I denne kirken står musikerne 
i kø for å spille

KIRKEKAFFE: Vaffeljernene rekker sjelden å bli kalde mellom kirkekaffe-konserter, babysang og familiedager i Vardåsen kirke i Asker.

Søndagsgudstjenesten er slutt. Gjestetaleren og soknepresten i Asker menighet, Tor Øystein Vaaland, har talt om vin- og brødunderet. Når omtrent hele menighetsflokken rigger seg til for kirkekaffe og minikonsert, kan det se ut som det trengs et aldri så lite vaffelunder også. I røyken fra vaffeljernene står frivillige og steker for harde livet.

Ved flygelet sitter Thor-Erik Fjellvang, som bor like i nærheten og tilhører menigheten. Han har vært kapellmester ­under ­Nobel-konserten og jobber til daglig i Kulturkirken Jakob.

LES OGSÅ: Den store guiden til kirkevalget

Kameraten og klarinettisten Felix Peikli er av New York Times betegnet som en av vår tids store klarinettister. Denne søndagen i begynnelsen av mai spiller de sammen på kirkekaffen.

– Jeg går fast i menigheten sammen med familien min, og da er det jo hyggelig å kunne ­bidra til kulturlivet i kirken. Jeg er genuint opptatt av at kunstnere skal ta i kirken i bruk. ­Kirkepublikummet, enten det er gudstjeneste eller kirkekaffe, er dessuten et utrolig lydhørt og takknemlig publikum, sier Thor-Erik Fjellvang.

Folkelig preg

Menighetens organist, Yngvild Wattum Stuksrud, forteller at de har en konsert av denne typen én gang i måneden om våren og høsten. Noen ganger spiller musikerne også under gudstjenestene i forkant av kirkekaffen. Det musikalske tilbudet er et samarbeid mellom menigheten og kommunen, og kirkepublikummet kan gi litt penger ved utgangen hvis de ønsker det. Musikerne får et honorar, men det er ikke snakk om vanlige konserttakster, forteller Stuksrud.

– Profesjonelle musikere som har hørt om konsertene, ringer og spør om også de kan få spille der. Ryktet om et lydhørt publikum, og en kirke med god akustikk, har tydeligvis nådd dem, forteller en fornøyd organist.

Yngvild Stuksrud er organist i kirken.

Hun forteller at de legger opp til musikalsk spennvidde med et variert program.

– Vi ønsker et folkelig preg. Er det klassiske utøvere, gis det rom for klapping mellom satsene. Vi oppfordrer også sangerne og musikerne til å fortelle litt om stykkene og sangene de fremfører.

At askerbøringer i Vard-­ åsen menighet verdsetter god musikk, fikk Yngvild Wattum Stuksrud erfare da det ble samlet inn 920.000 kroner til nytt orgel. Organisten, som har skrevet masteroppgave om barnekor, kan også fortelle at det i ­løpet av fjoråret ble lagt ned 770 frivillighetstimer for deres eget ­barnekor.

150 frivillige

Vardåsen kirke i Asker stod ferdig i 2004. Hver tirsdag etter oppstarten har mellom 80 og 125 mennesker møttes over en rimelig middag og prat om både alvor og trivielle ting. På familiedagene, kalt ­«Myldredag», har mellom 100 og 125 barn vært i full sving med ulike aktiviteter. Under Torsdagstreffet har 20–40 voksne mennesker møttes i kirken rundt et lite foredrag, kaffe og vafler. Det stekes vafler fem ganger i uka, av frivillige medarbeidere.

I gjennomsnitt bidrar 150 frivillige i ulike oppgaver hvert år: De leder knøttesang, er søndagsskoleledere, steker vafler, sitter i utvalg og råd, leder bønnesamlinger, og har drevet bruktbutikk i kirkens kjeller. Om nødvendig stiller de med drill og verktøykasse når småting skal repareres også.

LES OGSÅ: Den store guiden til kirkevalget

Daglig virksomhet

Sokneprest Dag Haaland har vært med helt siden spaden ble satt i jorda for bygging av ny kirke høsten 2001. Selv om den moderne kirkebygningen i betong, tegl, glass og tre har vært viktig, så er det menneskene, verdiene og de gode relasjonene som har gitt ham de største gledene.

– Selv om gudstjenestene på søndagene; det store møtet mellom Gud og mennesker og himmel og jorder, er vår hovedarena, så er det viktigste som skjer i kirken alltid det som skjer lokalt og i det daglige – ikke minst gjennom stor frivillighetsinnsats. Gjennom oss ansatte og tillitsvalgte i menighetsrådet, staker vi ut veien videre, sier Dag Haaland.

Sokneprest Dag Haaland

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke