Nyheter

Hyller fred med KrF

Et Venstre på innsiden av regjeringen anser seg som det nye limet i støyfrie budsjettrunder med KrF.

– Denne gangen har vi mer vært limet – og brobyggeren. At vi har tidligere har vært på motsatt side, kan gjøre at vi nå som regjeringsparti forstår KrFs innspill på en annen måte, sier Venstre-talsmann Abid Q. Raja etter at budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og KrF er på plass.

Forhandlingsrunden om det reviderte budsjettet var startskudd for en ny tid for KrF: For første gang i historien alene mot regjeringslaget i en budsjettkamp.

Denne gang inkluderte regjeringslaget KrFs eks-makker Venstre. Torsdag kveld triumferte alle partene – Høyre, Frp, Venstre og KrF – over at avtalen var i havn nesten et døgn i forkant av fastsatt frist. Og alt har foregått svært så støyfritt utad.

LES OGSÅ: Budsjettfred med KrF - millioner til hjertesaker

Inn-og-ut

Høyre vil ha mer av slikt. I følge partiets finanstalsmann Henrik Asheim er nettopp forhandlingsteknikk en nøkkel til å unngå bråk og stillingskrig.

– Denne gang har det vært færre scener med «inn-og-ut-av-dører» – og presse utenfor. I stedet for en serie formelle forhandlingsmøter har vi sittet mer uformelt rundt forhandlingsbord og vært ærlige om hvor skoen trykker. Når vi får til dette – uten for mange lekkasjer til pressen – så er det den aller beste måten vil kan bli enige på, sier Asheim.

Overfor Vårt Land varsler han mer av denne metoden – når partene står foran atskillig tøffere tak med statsbudsjettet til høsten.

LES OGSÅ: KrF fikk avlivet dødsgebyret

Ord om limet

Venstres Raja føler seg sikker på at KrFs og Venstres gamle fellesskap kan ha bidratt til den gode fremdriften i budsjettsamtalene.

– Overgangen til regjeringsparti har vært bra for Venstre. Invitasjonen til KrF om å bli med står ved lag, sier han.

KrF-forhandler Ropstad er glad for landingen av avtalen. Han sier dette om at Raja omtaler Venstre som det nye limet:

– Jeg vet jo ikke hvordan de tre partiene har jobbet på bakrommet. Det kan hende han har sagt at «den saken er noe KrF trenger», svarer Ropstad.

Ingen avtale

– Er det automatikk i at det er KrF som skal stille opp til budsjettforhandlinger? Dere har jo ikke lenger noen avtale med regjeringen?

– Nei, vi har ingen avtale. Men slik den parlamentariske situasjonen er, så er det utenkelig at noen andre partier forhandler budsjett med regjeringen. Vi har jo pekt på Erna Solberg som statsminister. Det har vært utgangspunktet. Og så har jo budsjettforhandlingene gitt KrF svært gode gjennomslag, svarer KrFs finanstalsmann og nestleder.

LES OGSÅ: Pene politikere vinner valg

Frp-avsløring

KrF fikk flyttet på 257 millioner budsjettkroner. Den største seieren er 100 millioner kroner til kostnader ved innføring av bemanningsnormen i barnehagene. En rekke private og ideelle barnehager er blant dem som har fryktet for fremtiden.

– Dessuten er vi veldig godt fornøyd med at vi gjør en avgift til historie, før den er innført, sier Ropstad

Den saken handlet om det såkalte dødsgebyret – forslaget om å innføre 1.130 kroner i gebyr på skifteattester.

Frps finanstalsmann, Helge André Njåstad, avslører overfor Vårt Land at gebyret har vært svært upopulært i partiets egne rekker.

– I Frp har vi aldri likt dødsgebyret. Etter at vi fjernet arveavgiften, så var det jo irriterende at vår egen regjering foreslo dette. Frps stortingsgruppe er veldig glad for at gebyret nå blir borte.

Rus og nødhjelp

Budsjettavtalen gir KrF håp om å få reddet Borgestadklinikkens tilbud i Skien. Avtalen inneholder nemlig 20 ekstramillioner for å styrke Helse Sør-Østs avrusning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter