Nyheter

Hvor taus skal presten være?

Biskop Solveig Fiske mener kirkelig ansattes taushetsplikt ikke skal omfatte alvorlig omsorgssvikt for barn. – Taushetsplikten er en av de største ressursene vi har, svarer prestenes fagforeninger.

Skal en kateket melde fra til barnevernet hvis han får mistanke om at et barn blir utsatt for alvorlig omsorgssvikt? Og skal en prest melde fra hvis hun får vite om omsorgssvikt i en sjelesorgsamtale?

Etter at kirken ble selvstendig rettssubjekt er det ikke klargjort hvorvidt kirkelige ansatte skal melde fra til barnevernet i slike situasjoner. Men prestenes taushetsplikt er nesten absolutt.

Hamar-biskop Solveig Fiske mener dette er et problem.

– Kirkelige ansatte har mange møter med familie, barn og unge i ulike livssituasjoner. Til tross for dette mangler vårt lovverk og tjenesteordningene formuleringer som gir dem rett og plikt til å melde fra, sa Fiske på årets kirkemøte.

Unntaksbestemmelser?

– Alle kirkelige ansatte har taushetsplikt, og må tie om sensitiv informasjon man får gjennom jobben. Denne taushetsplikten gjelder også lærere og helsearbeidere, forklarer førsteamanuensis ved Høgskolen i Volda, Kjartan Leer-Salvesen, som har forsket på prester og læreres bruk av taushetsplikten.

Men for lærere og helsearbeidere har finnes det unntak for denne taushetsplikten; de har plikt til å melde fra til barnevernet hvis de mistenker omsorgssvikt.

– Men etter at kirken ble selvstendig rettssubjekt, finnes det ikke en slik bestemmelse for kirkelige ansatte. De har derfor ikke plikt eller rett til å melde fra om slike forhold, forteller Leer-Salvesen.

Han etterlyser en klargjøring i kirkeloven.

– Den norske kirke har et trosopplæringsopplegg for alle døpte, men de som er engasjerte i dette har ikke den samme meldeplikten som andre i tilsvarende stillinger. Det er problematisk, sier han.

Må endres

Om lovverket for øvrige kirkelige ansatte er ullen, er reglene for prestene klokkeklare: En prest kan ikke melde fra hvis han eller hun får greie på omsorgssvikt mot barn i en sjelesørgerisk samtale.

Prester har nemlig også yrkesmessig taushetsplikt, og kan ikke melde fra om betroelser og hemmeligheter de får kjennskap til gjennom sjelesorg.

Selv om prester har avvergeplikt, det vil si plikt til å varsle hvis det er mistanke om at et alvorlig lovbrudd skal begås, eller gjentakende alvorlige hendelser, omfatter ikke denne omsorgssvikt.

Det vil biskop Solveig Fiske endre på.

– Vi bør gjennomgå rekkevidden av prestenes taushetsplikt, og hvorvidt omsorgssvikt skal bli en del av avvergeplikten, sier hun.

Uenig

Det er prestenes fagforeningsledere ikke enig i.

– Prestenes taushetsplikt er veldig sterk og omfattende, og det er gode grunner til det. Taushetsplikten skaper jo en tillit mellom sjelesørger og konfident, som gjør at man får kunnskap og kjennskap til ting man ellers ikke ville ha fått, sier nestleder i Fagforbundet Teologene, Kristin Stang Meløe.

– Bør en prest ha meldeplikt hvis han eller hun får vite om alvorlig omsorgssvikt i en sjelesørgerisk samtale?

– Jeg er veldig usikker. Barnevernstjenesten, helsesøster, politi og skole har plikt til å melde fra om en slik omsorgssvikt. Det kan være bra at det finnes rom der en slik meldeplikt ikke gjelder. Samtidig er det viktig å unngå situasjoner der man setter barn i fare.

Stang Meløe sier hun i sjelesorgssamtaler har fått vite om straffbare forhold, uten å gå videre med informasjonen.

– Men jeg har motivert konfidenten til å gå videre med dette selv, og dette har ført til anmeldelse og domfellelse. Men det var den åpne samtalen som gjorde det mulig for vedkommende å gjøre noe, sier hun.

Enorm ressurs

Stang Meløe får støtte av leder i Presteforeningen, Martin Enstad.

– Taushetsplikten er en av prestenes største ressurser i møte med mennesker, og man må tenke seg nøye om før man reduserer dens omfang. Men hvis dette forslaget kommer opp, vil Presteforeningen ta det til diskusjon.

Enstad opplever at taushetsplikten er høyt verdsatt blant prester.

– Jeg har aldri møtt noen forslag fra våre tillitsvalgte om at vi skal innføre meldeplikt. Mange prester frykter at taushetsplikten skal uthules, og ønsker at det skal eksistere et rom for denne typen samtaler.

Også Leer-Salvesens forskning viser at prester vil verne om taushetsplikten.

– Jeg har møtt prester som mener taushetsplikten er absolutt, og som vil gå i fengsel for å forsvare den. Mange prester håndhever dermed taushetsplikten strengere enn det de har dekning for i loven, og har høy terskel for å bruke avvergeplikten.

Ikke bare prester

Direktør i arbeidsgiveravdelingen i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, Ingrid B. Tenfjord, mener det er et krevende spørsmål, ikke bare for prestene, men også for andre kirkelig ansatte.

– Det er viktige hensyn som veier mot hverandre, og vanskelig å gi et fasitsvar. Jeg synes det er en interessant og viktig debatt å ta.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter