Nyheter

Hviterussland: Kristendemokraten Olga Kovalkova arrestert

Leder for det kristendemokratiske partiet i Hviterussland, Olga Kovalkova er arrestert. Samtidig sier presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaja at hun ikke stiller i et eventuelt nyvalg.

Mandag ble opposisjonslederne Olga Kovalkova og Sergej Dylevskij pågrepet utenfor en fabrikk. De anklages for å ha forsøkt å organisere en protest.

Dylevskij er leder for streikekomiteen ved traktorfabrikken MTZ, mens Kovalkova er leder for det kristendemokratiske partiet BKhD. Opposisjonens samarbeidsråd ble dannet 14. august av Tikhanovskaja.

Det møttes for første gang 18. august.

Volha Kovalkova kan bli sentral i et mulig nytt styre i Hviterussland

Volha Kovalkova er en av politikerne som kan bli sentrale i et mulig nytt styre i Hviterussland. Hun kjenner Rogaland KrF godt, etter et over ti år langt samarbeid mellom kristendemokrater i Norge og Hviterussland.

– Hun er en av to personer som har myndighet til å tale for Svetlana Tikhanovskaja mens hun er i Litauen, sier Olav Eggebø Aanonsen, fylkessekretær i Rogaland KrF, i en artikkel publiserte før helgen.

Den forteller om hvordan KrF har hjulpet det kristendemokratiske partiet med å bygge om partiorganisasjonen.

Tikhanovskaja håper ektemannen blir president

Presidentkandidaten Svetlana Tikhanovskaja, som siden 9. august har vært i eksil i Litauen, sier i et intervju med den polske avisa Gazeta Wyborcza at hun ikke ønsker å stille opp dersom det blir nyvalg i Hviterussland.

Istedenfor håper hun at ektemannen Sergej Tikhanovskij stiller som kandidat, mens hun selv ønsker å få en karriere i en menneskerettighetsorganisasjon.

Tikhanovskaja stilte som kandidat da ektemannen ble pågrepet og kandidaturet hans ble diskvalifisert.

Tikhanovskaja: – Politikk er ikke for meg

– Jeg planla aldri å være der jeg er i dag. I dag er det min plikt, men politikk er ikke for meg, sier Tikhanovskaja til Gazeta Wyborcza.

Hun opplyser også at parets to barn ikke vet at moren er ansiktet for revolusjonen utad, eller at faren sitter i fengsel. Barna skal ha fått beskjed om at Sergej Tikhanovskij er på forretningsreise.

©NTB

Les mer:

Rogaland KrF hjalp hviterussisk parti

Tror hviterussiske kirkeledere blir nødt til å velge side

Vårt Land mener: Øk presset på Hviterussland!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter