Kirke

– Hvis vi skal hjelpe dem «der de er» må hjelpen være mye bedre

Etter å ha besøkt flyktningleirer i Irak, ropte Rune Edvardsen varsko under sommerstevnet i Sarons dal. – Jeg ville ikke latt hunden min bo i leirene der, sier han.

– Jeg tror aldri Jesus, frelseren som har gitt oss rettferdighetssans, ville sagt at dette er godt nok. Overhodet ikke, sa Rune Edvardsen under sommerstevnet i Sarons Dal torsdag kveld.

For en måneds tid siden besøkte han flyktningleirer nord i Irak mot grensen til Tyrkia og Syria. De fleste av flyktningene er jesidier, som har overlevd IS sitt umenneskelige regime.

– I leirene har de syv dollar å leve for på 45 dager, forteller Edvardsen.

Nå roper han varsko.

– Folk sitter hjemme og tenker at krisen er over, men krisen fortsetter og menneskene her må betale prisen for det som har skjedd. Det er overhodet ikke en verdig oppvekst for barna her, sa Edvardsen i en film fra Irak som ble spilt av fra scenen.

Edvardsen har besøkt fem leirer med omtrent 25.000 mennesker. Mens mange organisasjoner tidligere var til stede i Irak for å hjelpe, har de fleste reist ut igjen – med unntak av noen få aktører, fortalte Edvardsen.

LES OGSÅ: De kristne sommerstevnene har lenge preget norsk kirkeliv. I dag utfordres mange av høyere krav til kvalitet, komfort og familievennlig opplegg.

Kritisk

Troens Bevis-lederen er særlig kritisk til alt snakk om å «hjelpe flyktninger der de er».

I norsk politikk har man klart å selge inn dette budskapet, for det er så mye billigere. Og det er helt riktig, det er fryktelig mye billigere. Men det er ikke nok, sier Edvardsen til Vårt Land.

Dersom man skal hjelpe «der de er» må hjelpen være langt bedre enn den er per i dag, mener han.

– Det er en løgn at det går tålelig greit i Irak. Jeg ville ikke hatt hunden min i disse leirene, sier Edvardsen.

– Er det mange som tenker det, at det går tålelig greit der?

– Det ser sånn ut på norsk politikk. Man vil ikke ha med flyktninger å gjøre, og vil ha minst mulig snakk om det. Arbeiderpartiet har stilnet med solidariteten sin, KrF sier ikke mye og så har du Frp sin politikk. Det er kalde tider.

Å ta imot flere flyktninger i Norge ser han som en viktig mulighet.

– Kanskje er det også en plikt. Det er en balanse i alt og det må skje i dimensjoner som er forsvarlig. Men jeg tror på rettferdighet, og det som skjer der nede er ikke riktig. Du kan ikke si til en nordmann «nå skal jeg stelle bra med deg, så sett deg inn i et telt og bo der resten av livet uten peiling på hvor livet ditt ender.»

LES OGSÅ: Trodde flere skulle bli med på misjonsreise. – Misjon oppfattes som arrogant

Fiendebilder. Edvardsen formaner kristne til å ta troen sin på alvor. Dersom kristne hadde stått opp mot urettferdighet og fattigdom ville verden sett annerledes ut, mener han.

– I Norge kan det være en del fiendebilder mot muslimer i innvandringsdebatter, også blant kristne. Hva tenker du om den retorikken?

– Jeg er helt i mot det. Jeg har riktignok vært i tøffe situasjoner med farlige fundamentalister, men jeg har reist blant muslimske land i 20–30 år og aldri følt meg utrygg. Muslimer er vanlige mennesker som meg og deg. Som oss er de påvirket av kultur, religion og foreldre og tror på det mer eller mindre.

– Hvor utbredt er frykt for islam blant kristne i Norge?

– Den er altfor stor. Og den er ikke berettiget synes jeg. Dersom jeg frykter at Norge skal bli et muslimsk land, hva slags Gud tror jeg på da? Da tror jeg på en eller annen papp-gud, sier Edvardsen.

LES OGSÅ: Heten dreper barn i Syria-barnas flyktningleir

Misjon. Publikumet i Sarons Dal fikk se en rekke videoer om tragiske forhold og menneskeskjebner, men også resultater av Troens bevis sitt arbeid. Et konkret tiltak fra Troens bevis og Dina-stiftelsen i Irak skal være å sørge for drift av fem bakerier i fem leirer, fortalte Edvardsen

Edvardsen fortalte også om situasjonen for kristne i Irak. Mens det var 2,5 millioner kristne i landet da Saddam Hussein levde, er dette redusert til noen hundre tusen, fortalte han.

Nå vil Troens bevis gjøre mer for kristne i Irak: Gi støtte til kirker og nettverk som formidler kristen tro, både kirker som allerede eksisterer og til planting av nye kirker.

LES KOMMENTAR: Våre feil, våre krigere

Utfordret. Etter Edvardsens tale ble det satt av god tid til at folk kunne støtte Troens Bevis sine prosjekter økonomisk og bli med som partnere.

– De som kjenner Troens Bevis vet at vi driver med misjon. For nye kan det virke som om vi trykker litt hardt. Sarons Dal hadde ikke eksistert hvis ikke det hadde handlet om å spre evangeliet til unådde folkeslag, sier Edvardsen.

Frode Vedå har deltatt på Troens Bevis sine sommerstevner i 25 år sammen med familie og venner. Å høre Rune Edvardsen fortelle om nøden i Irak gjorde inntrykk.

– Det er enorme kontraster til vår hverdag. Det griper meg veldig å se den nøden Rune Edvardsen har, og jobben Troens Bevis gjør, sier Vedå.

– I kveld kom man tett på verdens nød og ble utfordret. Er det typisk folk som kommer her at man er litt glad i å bli utfordret på slikt?

– Jeg tror misjonsfolket og mange kristne elsker å bli utfordret, fordi det gir oss noe. Man kjenner litt at man lever når man er villige til å spørre seg selv: Hva kan jeg gjøre for andre?

---

Sommerstevnet i Sarons Dal

  • Arrangeres fra 6. til 14. juli i Kvinesdal av misjonsstiftelsen Troens Bevis.
  • Talere under årets stevne er blant annet Øystein Gjerme, Sebastian Stakset, Carl-Gustaf Severin, Thomas Åleskjær, Rune Edvardsen og Egil Svartdahl.
  • Det er et stort familiestevne med 750 barn. Gjennom uken er det omtrent 4000 deltakere.
  • Troens Bevis ble startet av evangelisten Aril Edvardsen og gir støtte til innfødte misjonærer over hele verden.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke