Nyheter

Hver fjerde fange er amerikaner

For første gang har en amerikansk president vært i fengsel. Tross bare 5 prosent av verdens befolkning har USA nesten 25 prosent av verdens fanger.

Under besøket i El Reno-fengselet i Oklahoma snakket president Barack Obama med fengsels­ledelsen og innsatte om et presserende behov for reformer i det amerikanske fengselssystemet. Målet er å få ned fangetallet og få slutt på at fanger skal sitte i isolat. Skulle Norge hatt samme fangenivå som USA ville det vært 10 ganger flere innsatte i norske fengsler.

Ikke rettferdig

– Vårt justissystem er ikke så smart og rettferdig som det burde være, sa Obama tidligere i uken da han benådet 46 personer som var fengslet for mindre narkotikaforseelser.

En ekstra bekymring for USAs første afroamerikanske president er at svarte og latinos er sterkt overrepresentert på fengselsstatistikken. Nærmere 60 prosent av fangene tilhører disse gruppene, mens bare 30 prosent er hvite, selv om hvite utgjør mer enn 60 prosent av befolkningen.

LES OGSÅ: Obama reduserer NSAs muligheter for overvåking

I aldersgruppen 25 til 54 år befinner 1 av 12 svarte, amerikanske menn seg bak lås og slå. Sannsynligheten for at en svart mann i denne aldersgruppen sitter i fengsel, er fem ganger høyere enn for en ikke-svart mann. Den høye fengselsraten gjør at for 100 svarte kvinner utenfor fengsel, er det bare 83 svarte menn. Tilsvarende tall for hvite menn er 99 utenfor fengsel for 100 hvite kvinner.

Nedgang

Fangetallet i USA er på vei ned etter en reformprosess som innebærer at færre nå fengsles for ikke-voldelige og mindre alvorlige narkotikaforbrytelser. En pådriver for retts- og fengselsreformer er justisminister Eric Holder, som i likhet med Obama er afroamerikansk.

– Altfor mange amerikanere havner i altfor mange fengsler i altfor lang tid, og uten virkelig gode rettshåndhevende grunner, sa Holder da han for to år siden annonserte en rekke endringer i den føderale fengselspolitikken.

Ingen land – bortsett fra ubetydelige Seychellene – har en større andel av befolkningen plassert bak lås og slå enn USA. For hver 100.000 innbygger sitter 700 amerikanere i fengsel. Det er 10 ganger større andel enn i Norge, der raten er 71 innsatte per 100.000 innbyggere, og nesten fem ganger høyere enn i Storbritannia. Én av 100 amerikanske menn sitter nå i fengsel.

LES OGSÅ: Obama sang «Amazing Grace» for drept pastor

Ulikt Norge

Norge er et av landene i verden med lavest andel innsatte. Det er rundt 3.700 fanger i rundt 40 norske fengsels­institusjoner, og ut fra folketall er Norges fengselsbefolkning helt nede på 175.-plass av drøye 200 land.

I likhet med de fleste andre land har Norge en svært lav ­andel kvinnelige innsatte. Menn utgjør over 94 prosent av den norske fangebefolkningen, mot 91 prosent i USA.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Bare på ett område utmerker Norge seg som klart «dårligere» enn gjennomsnittet. Mer enn hver tredje innsatte i norske fengsler er utlending, noe som plasserer Norge helt oppe på 23.-plass på listen over land med høyest andel utenlandskfødte innsatte. Denne statistikken toppes for øvrig av De forente arabiske emirater, der flere enn ni av ti fanger er utlendinger.

LES OGSÅ: Svart nåde, hvit dom i Charleston

Koster enormt

Fangetallet i USA, som ofte kalles frihetens land, er femdoblet siden 1980. Det amerikanske fengselssystemet er dermed blitt et enormt sluk for skattebetalerne. Fengselsvesenet koster 80 milliarder dollar årlig og utgjør en tredel av hele justisdepartementets budsjett.

Med bare 5 prosent av verdens befolkning sitter bortimot en fjerdedel av alle verdens rundt 10 millioner fanger i amerikanske fengsler. USA har alene like mange i fengsel som de 35 største europeiske landene til sammen. Mer enn havparten av alle verdens fanger er fengslet i de tre landene USA, Kina og Russland.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter