Religion

Hva vil det si å tro på Gud?

Ni av ti amerikanere tror på Gud, men få av dem tror på Gud som beskrevet i Bibelen. – Folk er redde for å bli plassert i en bestemt bås, sier religionsforsker.

– Dette er en ny måte å spørre om gudstro, som ikke har vært gjort i Norge, sier Pål Ketil Botvar, forsker ved Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO).

Han viser til en ny undersøkelse hvor amerikanske Pew Research Center for første gang har undersøkt hva amerikanere mener med å «tro på Gud». Av de 4.700 som ble spurt spørsmålet «Tror du på Gud eller ikke?» svarte 80 prosent ja.

En knapp majoritet av amerikanerne trodde på Gud «som beskrevet i Bibelen». En tredjedel trodde derimot på en «annen form for høyere makt/spirituell kraft». 10 prosent trodde ikke på noen av delene.

– I undersøkelser der man er ute etter religiøse holdninger, stiller man ofte kun spørsmålet: ««Tror du på Gud?» med alternativene «ja», «nei» og «vet ikke», sier Botvar, og fortsetter:

- Da blir tallene på de som tror på Gud lave. De blir høyere hvis du slipper inn personlig tvil, åpner for at man tror av og til, og om man i tillegg legger til dette med en høyere makt i tilværelsen, sier han.

LES OGSÅ: Buddhister reagerer på NRKs buddha

Vagere gudsbilde

At det er så mange som oppgir å tro på en høyere makt, også blant dem som sier de ikke tror på Gud, mener Botvar tyder på at gudsbegrepet virker utydeligere enn tidligere.

– Det man kan lese ut fra dette er at folk er redde for å bli plassert i en bestemt bås. At definisjonen er for klar for hvordan man skal tro på Gud og hvilken gud man skal tro på, hvilken gud i Bibelen man skal tro på, eller om man har en litt mer vag forestilling av hva Gud er, sier han.

KIFO-forskeren forteller at det ikke er gjort nye undersøkelser av nordmenns forestillinger om Gud. Likevel tror han tendensen som kommer fram i den amerikanske undersøkelsen også kan gjelde i Norge. I Religionsundersøkelsen fra 2008 sier omtrent 25 prosent at de tror på en høyere makt, mens 30 prosent sier at de tror på Gud.

– Det ville helt sikkert vært et flertall av nordmenn som hadde oppgitt å tro dersom man stilte slike spørsmål som man har gjort i Pew-undersøkelsen, sier Botvar.

Han mener kirkens gudsbildet har kommet i bakgrunnen. Mens ideer fra New Age og andre spirituelle bevegelser, men også folkereligiøsitet og religiøsitet knyttet til allmennkristen folketro, åpner for ulike forståelser av hva Gud er.

– Mange tenker at «jeg må finne min egen måte å tro på» og at kirken ikke nødvendigvis har et godt svar på hva gudsbegrepet innebærer, sier han.

LES OGSÅ: Stadig flere amerikanere syns jula blir mindre kristen

En egen Gud

I 2016 slapp Norsk Monitor en bred kartlegging av nordmenns verdigrunnlag og holdninger. For første gang var det et flertall av nordmenn som svarte at de ikke trodde på Gud: 39 prosent, mot 37 prosent som svarte at de hadde gudstro. Samtidig kaller stadig flere nordmenn seg «personlig kristne». Botvar mener det har skjedd en individualisering av religionen.

– Der personlig tro tidligere var en inderlig gudstro i tråd med den kirken forkynte, har begrepet beveget seg til å romme en mer individuell tro, sier han.

Botvar understreker at de religiøse landskapene i USA og Norge er svært forskjellige, men at individualisering av religion foregår begge steder.

– Særlig blant unge er det mange som sier de er personlig kristne. Det er ikke så viktig for dem å tro på samme måte som kirken, men har en egen tro som kanskje ikke gjelder for andre, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion