Nyheter

Hundretusener demonstrerer i Minsk - video viser Lukasjenko med rifle i hånden

En video viser Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko som holder en rifle i hånden utenfor residensen sin mens hundre tusener demonstrerer i Minsk.

Videoen er lagt ut på Twitter og viser Lukasjenko som går ut av et helikopter på Uavhengighetsplassen i Minsk. Han skal også være iført en skuddsikker vest. Videoen oppgis å komme fra presidentens presseavdeling.

Opptaket skal være gjort samtidig som flere hundre tusen demonstranter protesterer i hovedstaden med krav om at Lukasjenko må gå av.

Minst 150.000 demonstranter

Miinst 150 000 demonstranter protesterer i Minsk søndag med krav om at president Aleksandr Lukasjenko må gå.

– Vi har bare to krav. Rettferdige valg og en slutt på volden, sier 32 år gamle Igor, som er en av de mange demonstrantene som har samlet seg på Selvstendighetsplassen i Minsk.

Det er foreløpig ikke kommet noen offisielle tall, men nyhetsbyrået AP anslår at det er minst 150.000 mennesker eller flere på plassen og i gatene rundt. Den hviterussiske journalisten Franak Viačorka har tvitret at kan det være så mange som 250.000 demonstranter.

Myndighetene hadde på forhånd advart folk mot å delta i ulovlige demonstrasjoner, og lokale medier publiserte bilder av opprørspoliti med skjold og vannkanoner på vei mot Selvstendighetsplassen.

Går rolig for seg

Forsvarsdepartementet har kunngjort at de er klare til å gripe inn for å beskytte monumentet over andre verdenskrig, som myndighetene beskriver som «hellige».
Store politistyrker var utplassert mange steder, og en rekke T-banestasjoner er stengt. Men det har ikke hindret demonstrantene i å ta seg fram til sentrum av byen.

Massedemonstrasjonen går rolig for seg, og politiet har ikke gjort noen forsøk på å pågripe folk. Tidligere denne måneden ble over 7.000 demonstranter pågrepet, og mange av dem ble banket opp av politiet.

Solidaritetsdemonstrasjoner

I nabolandet Litauen var det også demonstrasjoner søndag i solidaritet med opposisjonen i Hviterussland, og der skal det dannes en menneskekjede fra hovedstaden Vilnius og fram til grensen mot Hviterussland.

Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja oppholder seg i eksil i Litauen og oppfordrer demokratiaktivistene til å fortsette kampen.

– Myndighetene må forstå at vi ikke er en protestbevegelse, vi er det hviterussiske folket. Vi er flertallet, og vi kommer ikke til å tre til side. Vi er ikke redde lenger, sier hun i et intervju med nyhetsbyrået AFP.

Truer med militære tiltak

Hviterussland har vært preget av omfattende uro etter at de offisielle resultatene fra presidentvalget 9. august ga Lukasjenko en suveren seier.

Presidenten avviser alle krav om å gå av, og etter uker med demonstrasjoner ba han lørdag hæren ta strenge midler i bruk. Han har også advart Nato om «troppeforflytninger i Europa».

– Fedrelandet er i fare, advarte han da han inspiserte grensestyrker.

Tikhanovskaja oppfordrer sine tilhengere til ikke å la seg affisere av Lukasjenkos militære trusler.

Russland kritisk

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er kritisk til opposisjonen i Hviterussland. Han anklager opposisjonsledere som har dratt fra landet for å ønske vold og ikke fredelige protester, og mener Svetlana Tikhanovskaja ikke har et konstruktivt program.

I en uttalelse til russiske nyhetsbyråer sier Lavrov at endringer i Hviterusslands grunnlov kan være en måte å løse problemene på.

EU anerkjenner ikke Lukasjenkos valgseier og har varsler sanksjoner mot en rekke personer som har stått bak vold mot demonstranter og valgfusk.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter