Klima

Hun skal lede an mot «eksistensiell trussel»

EUs nye toppsjef Ursula von der Leyen får som en av sine viktigste og tøffeste oppgaver å fronte kampen mot en voksende klimakrise. Sjubarnsmoren har vært i krigen før.

61-åringen kom sent inn i politikken, men har siden 2005 gjort karriere i flere av Angela Merkels regjeringer. Fra familieminister til arbeidsminister til forsvarsminister, før toppjobben som EU-kommisjonens president.

Nå skal hun jobbe fra «EUs hjerte», Brussel, byen der hun tilbrakte sine første 13 år, da faren jobbet høyt oppe i byråkratiet i det europeiske fellesskapet.

Varsler miljøoffensiv

Von der Leyen slo an en miljøoffensiv tone da hun for første gang talte til EU-parlamentet sist uke, med en ordbruk som ikke levner tvil om at hun tar klimatrusselen på alvor:

– Dette er et eksistensielt spørsmål for Europa og for verden. Hvordan kan det være noe annet når 85 prosent av dem som lever i ekstrem fattigdom, lever i de 20 mest klimasårbare landene? Hvordan kan det være noe annet når vi ser Venezia under vann, Portugals skoger i flammer og avlinger i Litauen halvert på grunn av tørke, spurte hun retorisk.

Dagen etter erklærte EU-parlamentet klimakrise, med 429 mot 225 stemmer. Flertallets marsjordre er at EU skal lede an i kampen mot «den eksistensielle trusselen» som klimakrisen utgjør, med sikte på å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader over førindustrielt nivå.

LES MER: Slik kan klimakampen føres

Vil ha større kutt

Det blir en tøff jobb, der EU-ambisjonene om 40 prosent utslippskutt for klimagasser innen 2030 blir oppjustert til 55 prosent kutt, med mål om null i nettoutslipp innen 2050.

Hvem er så Ursula von der Leyen, som får jobben med å lede an både klimakampen og de øvrige viktige prosessene i EU? Hun tilhører definitivt en europeisk politisk elite, og kan skilte med så vel legeutdannelse som studier ved London School of Economics.

Faren Ernst Albrecht var i flere perioder regjeringssjef i den da vesttyske delstaten Niedersachsen, før han i 1990 led nederlag. Samme år meldte datteren seg inn i farens kristelig-demokratiske parti (CDU), der hun senere skulle bli en av forbundskansler Angela Merkels mest betrodde statsråder.

LES MER: EU-bank går foran

Barnerike familier

Von der Leyen vokste opp som en av sju søsken i en familie basert på tradisjonelle kristne verdier, og har selv kombinert en oppsiktsvekkende karriere med å følge opp sine egne sju barn. Hun er dermed blitt ansett som en slags superkvinne, slagferdig og energisk, og en populær gjenganger i tyske talkshow.

Tidligere har protestanten von der Leyen sagt at religion og familie er en nøkkel for barns identitet, men hun er ikke bundet til konservative religiøse idealer om en kjernefamilie bestående av mor, far og barn. Hun har støttet ekteskap mellom homofile, og også retten til adopsjon for par av samme kjønn.

Som familieminister fikk hun innført minimum to måneders fødselspermisjon også for far, og garantert barnehageplass for barn over 12 måneder.

Kontroverser i forsvaret

De siste årene har Tysklands første kvinnelige forsvarsminister fått kritikk for å ha sendt landets væpnede styrker på skarpe oppdrag til Afghanistan og Mali, og hun har hatt problemer med høyreekstremister i det tyske forsvaret.

Det har også blitt storm og kritikk for å være illojal etter uttalelser som har sådd tvil om kvaliteten og moralen i det tyske forsvaret, et forsvar kritikere hevder er blitt klart svekket under hennes «kommando».

«Vår svakeste minister»

– Von der Leyen er vår svakeste minister. Det er åpenbart nok til å bli EU-kommisjonens president, twitret sosialdemokraten Martin Schultz, tidligere president i EU-parlamentet, da hun ble utnevnt.

Hvor sterk hun blir som EU-leder gjenstår å se. Hun er tilhenger av en tett europeisk integrasjon, men vil bli forsøkt presset enda sterkere i den retning av Frankrikes president Emmanuel Macron.

---

Ny EU-topp

  • Ursula von der Leyen (61) er Jean-Claude Junckers etterfølger som leder for EU-kommisjonen, EUs absolutte toppjobb. Hun er første kvinne i denne posisjonen.
  • Tysklands forsvarsminister siden 2013 Tidligere familieminister og arbeidsminister. Tilhører Angela Merkels kristendemokratiske parti.
  • Utdannet lege, har sju barn. Født i Brussel og bodde der til hun var 13 år. Faren hadde høy stilling i EU-apparatet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima