Nyheter

Hun skal gi mannlige muslimledere råd

Barnemat-gründer Nasim Rizvi har blitt bedt av Islamsk Råd om tips til hvordan de kan rekruttere flere kvinner.

– Jeg ble så glad! Dette er veldig positive signaler fra Islamsk Råd, sier gründer og fembarnsmor Nasim Rizvi om den overraskende forespørselen hun nylig fikk fra Islamsk Råd Norge (IRN).

I forrige uke ble hun kontaktet av rådets nye informasjonsansvarlige, Yasir Ahmed, som hadde lest en kronikk hun nylig hadde i Drammens Tidende. «I styrene som administrerer moskeene, trenger vi en høyere andel kvinner», skrev Rizvi, som også refererte til kvinnemangelen i Islamsk Råd.

Nå er hun bedt om å møte mennene i styret til Islamsk Råd. Gründeren fra Drammen sier selv at hun har mange innspill å gi. Spesielt er hun opptatt av å finne ut av hvorfor kvinnene som valgkomiteen nominerte til sist styrevalg i Islamsk Råd takket nei.

– Vi må snakke med de kvinnene, og finne ut av hva det er som hindrer dem i å si ja til å sitte i styret. Er det noen endringer Islamsk Råd kan gjøre? Har de et sjåvinistisk miljø? Jeg vet ikke om det er det, men vi må finne ut om det eller andre grunner gjør at kvinner ikke engasjerer seg, sier Rizvi.

LES OGSÅ: Ingen kvinner i det nye Islamsk Råd-styret

Nesten ikke kvinner i muslim-toppen

Før Islamsk Råd skulle velge nytt styre i oktober, gikk valgkomiteen ut i forkant og oppfordret kvinner til å stille. Likevel endte ni av ni posisjoner i styret med å bli fylt av menn. Fem kvinner ble nominert til verv, men ønsket ikke å stille, ifølge rådet.

Resultatet av nyvalget er bare siste ledd i rekken av kritikk som det organiserte Muslim-Norge har fått for sin likestillingsstatistikk:

• Heller ikke i det forrige styret som gikk av i juni satt det noen kvinner.

• Siden Islamsk Råd ble stiftet i 1993 har kun én kvinne, den norske konvertitten Lena Larsen, vært leder for rådet.

• Kun 3 av 248 medlemmer av moskéstyrene rundt om i Norge er kvinner. Det viste en kartlegging med tall fra proff.no Vårt Land gjorde i høst.

LES OGSÅ: Vil gi homo-svar fra muslimer

Det var en lignende kartlegging fra Drammens Tidende for noen uker siden som vekket Rizvi og fikk henne til å skrive debattinnlegget. Her kom det frem at det ikke satt én eneste kvinne i ledelsen i de 22 muslimske trossamfunnene i distriktet.

– Jeg hadde egentlig aldri tenkt over hvorfor det ikke var noen kvinner i styrene. Men da Drammens Tidende skrev om det begynte jeg å tenke: Hvorfor er det sånn?

LES OGSÅ: Mehtab Afsar mener han ble vingeklippet av eget styre

Islamsk Råd: Dette prioriterer vi

Nå tar de nyvalgte mennene i Islamsk Råd mer aktive grep for å få opp kvinneandelen. I en pressemelding publisert på rådets nettsider skriver de at de har «registrert at det stilles flere spørsmål rundt kvinneandelen og det etniske mangfoldet i det nyvalgte styret».

– Vi tar disse tilbakemeldingene svært alvorlig, skriver rådet og lover at saken skal få høy prioritet.

LES OGSÅ: Islamsk Råd i krise – Vårt Land har tatt dypdykk i konflikten

Handler om kultur -det kan snus

Gründer Nasim Rizvi ser ingen grunn til at rådet ikke skal klare å endre på dette – når mennene selv legger inn aktiv innsats for å snu dominansen:

– Dette handler ikke om religionen vår, men om kultur. Vi har alle disse måtene vi er vant til å gjøre ting på, som vi ikke nødvendigvis tenker over. Men vaner kan man endre på, sier Rizvi, som viser til at det har blitt gjort i de norske, muslimske miljøene før.

Da hun vokste opp gikk ikke engang kvinnene inn i moskeene. Nå har kvinnegrupper og egne aktiviteter for kvinner inntatt de hellige rom. Og kvinner er involvert som bakspillere og rådgivere i mange av komiteene som er tilknyttet moskeer.

Hvis kvinnene også inntar styrerommene, vil det gi mer mangfold i hva moskeene ønsker å jobbe med, tror Rizvi, som synes de allerede er godt i gang.

– Vi har allerede mange kvinner som er aktive bakspillere i moskeene. De sitter ikke i styrene, men er kjempeviktige. Jeg er sikker på at mange av disse kan tenke seg å tre inn i styreverv.

Rizvi minner om at det tok lang tid før kvinner inntok lederposisjoner i Kristen-Norge også. Dessuten er islam fortsatt en religion med kort historie i Norge, sier hun.

– Det er så lett å skylde på at islam er en kvinneundertrykkende religion. Men det handler ikke om kvinnefiendtlighet. Det tar bare tid. Det kommer, sier hun.

LES OGSÅ: Imamer møtes over kaffe og vafler på TF

Uvant med kvinner som snakker

Selv er hun engasjert blant annet i Buskerud Innvandrerråd og INLO (Innvandrernes Landsorganisasjon). Hun er også første kvinnelige leder av organisasjonen Gjestebud Drammen, i tillegg til arbeidet som gründer av blant annet salg av barne-halalmat i Storbritannia.

Engasjementet faller seg naturlig, men også hun har kjent på utfordringen ved å være kvinne:

– Da jeg gikk inn i Innvandrerrådet i Drammen, gikk jeg i kraft av vervet ofte på møter hvor det var mange menn med muslimsk bakgrunn og jeg var den eneste kvinnelige muslimen. Jeg synes det var ubehagelig i begynnelsen. Mennene var heller ikke vant med å ha en kvinne der som tok ordet og snakket fritt, sier hun.

Nå har både hun og mennene i Innvandrerrådet vent seg til det – og rekruttert flere kvinner inn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter