Nyheter

Hun sa nei til Islamsk Råd

Hun er én av fem kvinner som Islamsk Råd sier de spurte om å stille til nytt styre. – Jeg stiller gjerne, men rådet må rydde opp først, sier Maryam Trine Skogen.

Da Islamsk Råd (IRN) valgte nytt styre­, kunne de bare velge blant mannlige kandidater. Dermed ble ni av ni styremedlemmer menn. ­Islamsk Råd har sagt at fem kvinner ble spurt om å stille i løpet av valgprosessen – men de vil ikke si hvem kvinnene er:

– Vi har en praksis om ikke å gå ut med kandidatene som har deltatt i prosessen, da ­enkelte ikke ønsker det, svarte leder ­Zaeem Shaukat da Vårt Land omtalte saken i går.

Fra annet hold har Vårt Land funnet ut at en av de fem kvinnene Islamsk Råd spurte om å stille til styrevalg, er den etnisk norske konvertitten Maryam ­Trine Skogen.

LES OGSÅ: Islamsk Råd får hjelp til å skaffe damer

Skogen: Handler ikke om frykt

Etter hva Vårt Land forstår fra kilder i miljøet, skal noen av kvinnene som ble spurt om å stille ha vært redde. Det skal være en av grunnene til at rådet skjermer dem ved ikke å si hvem som ble nominert.

– Det var ikke dette det handlet om for meg, sier Skogen når Vårt Land tar kontakt.

Tvert imot sier hun at hun gjerne­ skulle stilt til valg, selv om hun vet at kombinasjonen kvinne, muslim og IRN-representant er tøff å stå i.

LES OGSÅ: Ingen kvinner i Islamsk Råds nye styre

Stiller gjerne senere

Hun mener at rådet burde ryddet opp i problemene med generalsekretær Mehtab Afsars personalsak før de valgte nytt styre. For henne vil det vært en forutsetning for å stille.

– Islamsk Råd står midt i en intern konflikt om maktfordeling mellom styre og rådsforsamling. De kan ikke bare hyre inn et styre og tenke at det vil løse ­rådets demokratiske problemer. Et styre­ som ikke har den nødvendige tilliten fra ­rådet, og et tydelig uttalt mandat, vil ikke kunne­ få fremdrift. For meg blir det helt feil å begynne min ­karriere i dialogarbeid der, sier Skogen.

Hun understreker at hun ikke tar side i personalsaken mot Afsar.

– Hva med på et senere tidspunkt vil du si ja til å stille til Islamsk Råds styre om de rydder opp?

– Ja. Ja, det har jeg kjempelyst til, svarer Skogen.

LES OGSÅ: Omstridt generalsekretær i IRN svarer på kritikken

Kvinnene på vei inn

I likhet med Nasim Rizvi som Vårt Land skrev om i går – den kvinnelige gründeren som nå skal gi Islamsk Råd rekrutteringsråd – er Skogen sikker på at det finnes en haug av andre interesserte kvinner ute i de muslimske miljøene.

– Det er et generasjonsskifte nå, med masse sterk, muslimsk ungdom som er kjempeaktive.

Skogen tror ikke den største ­utfordringen er å finne dem, men at ikke alle er vant til å se på kvinner som muslimske talspersoner enda.

– Det får de bare venne seg til, sier 45-åringen.

LES OGSÅ: Mehtab Afsar - mannen de elsker å hate

Må rydde først

Selv har hun nylig startet på studiet Religion­ og Samfunn ved Teologisk ­Fakultet – blant annet fordi hun vil skolere seg til dialog og samarbeid i trossamfunn.

En viktig grunn til at hun ikke vil kaste seg inn i det arbeidet nå, er at Skogen tilhører Rabita­-moskeen i Oslo. Her er Basim Ghozlan, en av IRNs styremedlemmer som gikk av i protest ­under rådsmøtet i juni, styreleder.

Islamsk Råd følger en valgpraksis der medlemsorganisasjonene selv kan nominere kandidater til styret. Valgkomiteen kan også nominere, men de må da forsikre seg om at medlemsorganisasjonen ikke har noen innvendinger.

– Ledelsen i vår moské er ikke fornøyd med prosessen. Da blir det helt feil for meg å gå inn i IRN nå, sier Skogen.

LES OGSÅ: Bråk i Islamsk Råd - mister halv million i statsstøtte

Rabita har kvinner

Det gjør også at Islamsk Råd går glipp av en del kvinnelige styrekandidater om de ikke får orden på bråket mellom medlemsorganisasjonene.

Rabita-moskeen er blant moskeene som har jobbet mest aktivt med å involvere kvinner. Her sitter kvinner både i moskeens råd og styre, og i ulike undergrupper. Men det vil være vanskelig å ­rekruttere noen av disse inn i styret på dette tidspunktet, tror Skogen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter