Nyheter

Humanetikerne sier nei til presteskole på Universitetet

Av ti høringssvar om organiseringen av Det praktisk-teologiske seminar, er det bare Human-Etisk Forbund som sier nei til departementets forslag.

Det praktisk-teologiske seminar (PTS) ved Universitetet i Oslo har fram nå vært organisert direkte under Kulturdepartementet. I april sendte imidlertid departementet ut et forslag om at Det teologiske fakultet (TF) ved Universitet i Oslo skal ta over PTS.

– Vi ser det som uakseptabelt at UiO skal ha studier som kun er åpne for medlemmer av et bestemt trossamfunn, i dette tilfellet Den norske kirke (Dnk). I praksis etablerer man da et lukket studie ved UiO, skriver Human-Etisk Forbund (HEF) i sitt høringssvar.

Alene om kritikken

Til nå er det kommet inn ti svar, hvorav alle utenom Human-Etisk Forbund har gitt sin tilslutning til KUDs forslag. Humanetikerne ønsker heller at Den norske kirke selv skal ta seg av presteutdanningen.

– Departementet hevder at en kirkelig institusjon vil gjøre det vanskelig å ha praksis integrert i de akademiske teologistudiene. Vi kan ikke finne belegg for en slik påstand i høringsnotatet. Derimot beskriver departementet hvordan det allerede i dag er et samarbeid mellom de to ulike institusjonene UiO og PTS om et slikt utdanningsløp, skriver HEF, og legger til:

– Departementet viser også til at tilsvarende utdanning for majoritetskirkens prester i Sverige, Danmark og England skjer gjennom kirkelige institusjoner etter, eller samtidig med, akademiske studier. Det kan også la seg gjøre i Norge.

Universitet selv sier ja

UiO selv er positiv til å overta PTS, med ett forbehold.

– Vi forutsetter at i det i forhold til ansatte og oppgaver som i overensstemmelse med forslaget vil bli overført til Universitetet i Oslo, vil følge nødvendige midler til å følge opp pliktene som følger med en slik overføring, skriver de i sitt høringssvar, og fortsetter:

– Avslutningsvis vil vi uttrykke at forslaget ikke er i konflikt med universitets autonomi.

Høringsfristen er 20. juli. Du kan lese flere høringssvar på Kulturdepartementets hjemmeside.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter