Nyheter

Hull i Hornes flyktningtall

Stortingsrundene om Syria-flyktninger kan bli avklart på basis av bosettingstall med mangler. Godvilje kan være nedvurdert.

Vårt Land har gjennomgått opptellingen fra inkluderingsminister Solveig Horne om hvor mange kommuner som sier ja til ekstra-bosetning av Syria-flyktninger. Inntil onsdag morgen bygget den på svar fra rundt 250 av 428 kommuner. Senere på dagen steg tallet til 280.

• Men minst 60 kommuner har bedt om utsatt svar så lenge at eventuell godvilje ikke kommer med i regnskapet før forhandlingene på Stortinget er planlagt å være ferdige.

• Selv om fristen gikk ut tirsdag i forrige uke, har minst 15 store byer ennå ikke avgitt svar. Byer kan oftest ta imot flest.

– Det å bruke tallene til å si at vi ber om noe umulig, er det absolutt ikke noe grunnlag for, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Han presser på for at opposisjonen skal få gjennomslag for 10.000 ekstra-flyktninger fra Syria.

Utålmodige politikere

Torsdag kan flyktningforhandlingene på Stortinget starte opp igjen. I nesten én uke har de hatt pause – i påvente av nye beregninger. Ap-leder Jonas Gahr Støre sa onsdag til NTB at han nå vil ha en avklaring «snarest mulig».

Et viktig premiss for å samle partiene under forhandlingene var statsråd Hornes innhenting av svar fra norske kommuner om hvor mange flyktninger de faktisk kan makte i år og neste år. Fristen kommunene hadde gikk ut forrige tirsdag.

Facebook og Twitter!

Tallhull

En gjennomgang av tallmateriale tilsier at det fortsatt er stor mulighet for å heise totaltallet sterkt opp. Noen eksempler:

• Flere store byer og kommuner har ikke svart: Stavanger, Bærum, Sandnes, Lillehammer, Hamar, Kristiansand, Arendal er blant byene som enten har bedt om utsatt frist eller venter på en anmodning om å ta imot.

• Begge Agder-fylkene har sterk underrapportering.

• I Nordland er hele 27 av kommunene med i oversikten. Altså svarløse foreløpig.

• I oversikten fra Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet er ifølge Vårt Lands opptelling et 50-talls positive svar ikke inkludert i kolonnen som blir til sluttsummen.

LES MER: Avventende, ikke avvisende

«Stor vilje»

Men ett fenomen går igjen: Bare 25 kommuner hadde inntil i går morges sagt klart nei til å ta imot ekstraflyktninger.

– Jeg synes kommunene viser en stor vilje. Flere av de store byene sier at de kan ta imot mange, som vil dra disse tallene opp, sier SV-leder Audun Lysbakken.

I forrige uke var han blant politikerne som var kritisk til departementets egen tolkning av tallene.

– Et endelig inntrykk av bosettingskapasiteten vil vi ikke få før etter at Stortinget har inngått en avtale, vist lederskap og gått inn i en diskusjon med kommunene om betingelsene for å bosette.

Horne: Tall kommer

Inkluderingsminister Solveig Horne vil overfor Vårt Land ikke være med på at beregningene kan komme sent på plass.

– Minst 60 kommuner får ikke behandlet sitt svar på møter etter at forhandlingene på Stortinget i praksis bør være ferdige?

– Det vet vi ikke noe om ennå. Når de har tenkt å bli ferdige på Stortinget er helt annen sak, fordi forhandlingene om flyktninger nå går utenfor behandlingen av revidert budsjett, svarer statsråden.

Horne peker på at regjeringen hver eneste dag får vi nye og oppdaterte tall.

– Men del av disse kommer også senere enn det løpet statsministeren varslet innen behandling av revidert budsjett. Da blir vel ikke oversikten komplett?

– Tallene vi får inn nå, er det mange forbehold i. Men jeg øyner et stort håp i dem. Når vi eksempelvis akkurat nå har opplysninger om 1543 flere i år, tror jeg vi kan klare å få bosatt flere av dem som allerede sitter i mottak. Der sitter det alt over 1000 syrere, svarer Horne.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter