Nyheter

Høyspent etter feide om De Kristne

Mens KrF strever med å gjenreise partiet, krangler partifolk i Hordaland om varaordfører Marita Moltus forhold til Partiet De Kristne.

Moltus rolle på inspirasjonshelg hos Partiet De Kristne (PDK) splitter partifolk og resulterer i en rekke tøffe utfall.

– Patetisk og smålig, lyder det fra Moltu om partifellene Dag Sele, fylkesleder i Hordaland KrF, og KrFs finansbyråd Dag Inge Ulstein i Bergen.

Kort etter at Vårt Land fredag ettermiddag publiserte nyheten om varaordfører Moltus rolle som trekkplaster på inspirasjonshelg hos konkurrenten PDK, brøt det ut «uvær» i sosiale medier. Aktørene i feiden var en variert gruppe profiler i KrF, PDK og Frp.

I Vårt Lands artikkel hadde nemlig fylkesleder Sele uttrykt at han var «litt overrasket» over at Moltu sammen med hennes mann, PDK-politikeren Tomas Moltu, skulle innlede på inspirasjonshelgen. Og finansbyråd Ulstein brukte ordene «litt spesielt» om deltakelsen fra partiets egen varaordfører.

For tiden jobbes det i hele KrF med partiets posisjon i det politiske landskapet. Derfor vekker Moltus oppdrag hos PDK oppsikt.

LES OGSÅ: KrF-profil inspirerer De Kristne

«Helt utrolig»

Selv var Moltu raskt ute med å angripe uttalelsene fra Sele og Ulstein. «Helt utrolig», «latterlig reaksjon» skrev hun på sin egen Facebook-profil. I løpet av helgen ble nettdebatten så het at hun i går var toppoppslag i Bergens Tidene om «splittelse» i KrF. Der ba hun om en unnskyldning fra Sele og Ulstein.

Overfor Vårt Land vil Moltu ikke kommentere utviklingen i saken. Moltus forklaring har vært at hun bare skulle holde et faglig foredrag om barnevern – og at det ikke er ulovlig å foredra hos et annet parti. KrF innbyr eksempelvis Høyre-statsråder til slike faglige foredrag på landskonferansene sine.

Men Moltus kritikere mener hun trår over streken: Hun fremstår som inspirerende vertskap hos PDK. Fra KrF sentralt poengteres det overfor Vårt Land at statstråder fra skiftende regjeringer er blitt invitert, men da for å bli utfordret av KrFs egne fagansvarlige.

Sammensatt konflikt

Temperaturen i de siste dagenes Moltu-debatt får KrF-kilder både i Bergen og Hordaland til å tegne et bilde av en sammensatt konflikt overfor Vårt Land. Det vitner også innlegg i Facebook-runden om. Der handler det om politikk og synet på barnevernets rolle.

Enkelte KrF-ere etterlyser også Moltus egen tilstedeværelse på sentrale KrF-arrangementer. De mener dette står i kontrast til at hun drar til PDK og Innvik i Sogn og Fjordane, mens hun ikke har vært så hyppig tilstede på partiarrangementer i Hordaland.

«Heier på deg»

Dagen etter sitt første forsvarsinnlegg på Facebook, publiserte Moltu et nytt. Der forsterket hun forsvaret av sin deltakelse hos PDK.

Og det har ikke manglet på reaksjoner fra politiske kolleger utenfor og innenfor KrF. Det lyder: «Stå på», «du er dyktig», «vi heier på deg».

Fra høyre kant i politikken får Moltu hyllest fra PDK-profilen og anti-feministen Lill May Vestly. Også Frps stortingsrepresentant Silje Heimdal fra Hordaland oppfordrer henne til å «stå på».

LES OGSÅ: KrF-lag i vest drøfter regjeringsdeltakelse

Variert kvinnestøtte

Støtte til oppdraget hos PDK kommer det også fra tidligere leder i KrF Kvinner (KrFK), Mariam Rapp. Støtte vanker også fra den erfarne Kristiansands-politikeren Grete Kvelland Skarra og eks-fylkestopp Ellen Solheim i Rogaland, begge tilhengere av borgerlig samarbeid.

KrF-fylkesleder i Aust-Agder, Turid Jacobsen, skriver på Facebook at hun verdsatte statsrådsbesøket under partiets landskonferanse nylig.

– Flott at du kan bety det samme for PDK, skriver hun til varaordfører Moltu.

KrFs fylkesråd i Nordland, Ingelin Noresjø og Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes uttrykker at partiet bør ha takhøyde for slike oppdrag.

Ny nominasjon?

Også Marita Moltus mann, Tomas Moltu, er aktiv i forsvarsrekkene. Han har lagt ut en lenke som minner om at KrF-leder Knut Arild Hareide i fjor holdt festtale under Venstres landsmøte.

Tomas Moltu var tidligere KrF-byråd i Bergen. Han brøt senere med partiet og var før høstens valg listetopp for PDK i Hordaland. Flere kilder Vårt Land har snakket med peker på at nettopp Moltus nye rolle skaper utrygghet om forholdet til KrF.

Neste høst er det lokalvalg, der KrF og PDK lokalt i Hordaland kan komme i kamp om mandater. Nominasjonsprosessen i KrF vil ventelig bli avklart sent i høst og da vil Marita Moltus og de andre toppenes posisjon bli vurdert av Bergen KrF.

LES OGSÅ: Høyre-lag vil teste ut vin i butikk

«Hva er problemet?»

Fylkesleder Dag Sele møtte følgende kritikk fra Marita Moltu i gårsdagens Bergens Tidende:

– Jeg synes det er smålig av KrF. Jeg forstår ikke hva som er så spesielt med at jeg deltar. Hva er egentlig problemet? Jeg er en gjest på den samling­en, hvor de ber meg holde et foredrag om barnevernet. Det gjør jeg med glede, og det ville jeg gjort for et hvilket som helst annet parti.

Svar fra toppen

Finansbyråd Dag Inge Ulstein er på ferie. Fylkesleder Dag Sele sier dette til Vårt Land om han vil gi Marita Moltu en unnskyldning:

– Jeg har i ettertid forstått at hun fikk et inntrykk av at jeg ga personlig kritikk. Derfor beklager jeg det. Men det at jeg ble overrasket kan jeg ikke beklage, for det ble jeg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter