Nyheter

Høyre vil ensomheten til livs

Helsetalskvinne advarer mot at «Derrick og nyhetssendinger i reprise» er alt det ensomme eldre har.

Medlem av Stortingets helsekomité, Tone Trøen, tar til orde for ny innsats mot ensomhet blant eldre.

I dag jobber nemlig omsorgsvesenet for at eldre kan bli boende i hjemmet sitt lengst mulig.

– Men hvis hjemme innebærer 24 timer hjemme helt alene, hvis alle måltider spises helt alene og det eneste som skjer er at hjemmesykepleien kommer, så kan det gå på helsa løs, sa Trøen i en tale til Høyre-landsmøtet på Gardermoen.

Hun fortsatte:

– For hvis hjemme alene er TV-en som surrer og går med Derrick, skiskyting og nyhetssendinger i reprise, så er det ikke kols eller diabetes, men ensomhet som blir den største helsefaren.

LES OGSÅ: Høyre-løfte om 400 rus-millioner

Tenke nytt

Regjeringen har i den nye folkehelsemeldingen løftet frem ensomhet som et tema for politisk debatt. Stortinget skal behandle den i vår.

– Vi politikere kan ikke vedta at folk ikke skal være ensomme. Men vi kan bidra mer – og folk kan bry seg, sa Erna Solberg da hun presenterte Folkehelsemeldingen tidligere i vinter.

LES HELE ARTIKKELEN DER ERNA SOLBERG SNAKKER OM ENSOMHET: – Likes er nær meningen med livet for noen

Trøen vil tenke nytt:

– Vi må tenke nytt. Vi må bygge ut rehabilitering og dagaktiviteter. Vi må kanskje bygge flere bofellesskap og «landsbyer». Dit det trygt å gå med rullatoren for å spise middag – eller spille et slag bridge.

Stadig flere eldre føler seg ensomme i livets siste år.

– Ektefeller dør, venner dør og familiene lever travle liv, langt unna der mor bor. Det er her vi må tette gap. Mange mener det er en privat oppgave. Jeg mener det er et personlig ansvar – og en offentlig oppgave.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Farlig som sigaretter

Helseminister Bent Høie ga Trøen støtte. Også i helsetalen han holdt for landsmøtet advarte han mot å gi opp kampen mot ensomhet:

– Det å være ensom er dessuten like farlig som å røyke 15 sigaretter om dagen, poengterte han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter