Nyheter

Høyre vakler om søndagsåpent

Først kjempet Høyre for søndagsåpne butikker. Så tok de det ut av sitt nye programutkast. Nå er det tilbake igjen.

– Noen av komitémedlemmene ønsket å gå helt bort fra temaet mens andre ønsket å beholde den gamle formuleringen, sier Kristian Tonning Riise, som tilhører sistnevnte gruppe i Høyres splittede programkomité.

Striden om søndagsåpne ­butikker har vært lang, heftig og hard i Høyre.

• Da regjeringen våren 2015 foreslo å tillate søndagsåpne butikker, vakte det sterke reaksjoner hos samarbeidspartner KrF og fagbevegelsen. Til sist ble saken lagt død.

• Da programkomiteen ledet av Torbjørn Røe Isaksen la fram ­første utkast til nytt partiprogram i fjor høst, var reformen borte vekk.

LES OGSÅ: Søndagshandel og butikkvin ute av Høyres program

Mistroisk KrF

Nå er det endelige utkastet klart – og en formulering om søndagsåpent er igjen på plass, om enn i mer ­ullen utgave.

Mens gjeldende program sier rett ut at Høyre vil tillate søndagsåpne butikker, vil Høyre nå «tilpasse åpningstidene i handelsnæringen bedre til tida når forbrukerne ønsker å handle».

Knut Arild Hareide mener det viser at Høyre ikke vil begrave søndagsstridsøksen:

– Dette er steg i riktig retning, men gir ingen nødvendig trygghet for KrF. Vi har vunnet slaget denne stortingsperioden, men må bare innse at dette blir en kampsak også etter høstens valg, sier lederen i Kristelig Folkeparti.

Torbjørn Røe Isaksen avviser overfor Klassekampen at komiteen tok hensyn til KrF, men vedgår at den nye formuleringen er mer moderat.

LES OGSÅ: Venstre vil ha søndagsåpent i byene

Stridsinntrykk

Årsaken er at Høyre ikke har nådd fram med fullt frislipp, og at søndagsstriden har ført til skepsis blant en del medlemmer og velgere. Velgere som driver småbutikker oppdaget at også de ville måtte holde søndagsåpent, ifølge Isaksen.

Vårt Land har tidligere skrevet om hvordan en rekke av partiets egne ordførere protesterte mot frislipp.

– Viser dette at Høyre er noe mer fintfølende overfor KrF i viktige verdispørsmål enn samarbeidsalternativ Ap, Tonning Riise?

– Vi forstår nok hverandre litt bedre. Det konservative verdigrunnlaget ligger nærmere det kristendemokratiske. Men jeg er kritisk til å ta forhandlinger inn i programbehandlingen.

Hvilken formulering Høyre lander på, avgjøres på vårens landsmøte. Tonning Riise sier Unge Høyre vil fremme forslag om å få fullt søndagsfrislipp inn igjen. Han tør ikke spå utfallet.

ERLING RIMEHAUG: «Søndagen kan bli en motstandsdag om vi tør å ta hviledagen på alvor»

Vil kjempe

Torbjørn Røe Isaksen sier til Klassekampen at formuleringen åpner for ulike søndagsløsninger:

• Noe mer kommunalt selvstyre.

• Åpent noen flere søndager i året.

• Noe mer liberal praksis på hva som er turistområder og som dermed kan ha søndagsåpent.

Kristian Tonning Riise tror Høyre vil gå inn for å gjennomføre en av disse i neste stortingsperiode:

– Det er egentlig flertall sammen med Venstre på Stortinget for å gjøre noe med søndagshandelen. Problemet har vært helt forskjellige syn på hvordan.

I fjor høst skrev Vårt Land om at Venstre har fremmet nok en mulig søndagsløsning i sitt programforslag: søndagsåpne butikker i «bykjerner».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter