Nyheter

Høyre tror sentrum vil være trofaste

Tross dype budsjettsår og KrFs nei til Frp: Høyres fylkesledere tror fortsatt de fire makkerne står sammen etter valget.

Den siste tiden har det sett mørkt ut for Venstre og KrFs støtte til fortsatt blåblått samarbeid. KrFs leder Knut Arild Hareide har flere ganger har uttalt at Erna Solberg må velge mellom Frp og sentrum, og KrF vedtok i høst at de ikke vil sitte i regjering med Frp. Ut fra Trine Skei Grandes uttalelser, er det ikke usannsynlig at også Venstre går den veien.

Likevel har Høyres folkevalgte fortsatt jerntro på at en Høyre-Frp-regjering vil få støtte fra KrF og Venstre. Det kommer frem i en runde Vårt Land har gjort med 19 av 19 fylkesledere i Høyre.

– Jeg mener det er realistisk å få til et fortsatt borgerlig styre med KrF, Venstre, Høyre og Frp, sier Hordaland-leder Peter Christian Frølich.

– Og ikke bare som støtteparti. Jeg håper også å få KrF og Venstre med i regjering til høsten, sier Geir Ove Vegsund i Møre og Romsdal.

LES OGSÅ: Slik vil regjeringsbråket påvirke samarbeidet

Høyre-topp: «Stemningen mer harmonisk enn noen gang»

Det sier de til tross for at holdningene til fornyet firepartssamarbeid har blitt betydelig mer anspent fra støttepartienes side.

Forhandlingene om statsbudsjett endte i brudd og nær regjeringskrise – og har økt avstanden mellom støttepartier og Frp. Etter at KrFs landsstyre i høst vedtok at de ikke vil regjerer med Frp, sa Knut Arild Hareide til Vårt Land at det heller ikke ligger noen automatikk i videre KrF-støtte til en blåblå regjering etter valget i 2017. Partiet har også nå tatt ut formuleringen «Vårt mål er at et borgerlig flertall ved valget skal gi en fortsatt borgerlig regjering» som de hadde før 2013-valget.

Flertallet av Høyres fylkesledere står like fullt fast på at valgmodellen deres fortsatt er holdbar.

– Landsmøtevedtaket er fortsatt realistisk. Og det er fremdeles ett år til valget, sier Lise Berger Svenkerud i Hedmark.

– Jeg føler regjeringsvedtaket vårt er mer aktuelt enn noen gang, sier Alf Johan Svele i Vest-Agder.

Selv opplever han nå «stemningen mellom partilederne som mer harmonisk enn noen gang».

LES OGSÅ: Velgernes spørsmål er ikke lenger venstre eller høyre

Valgforsker: Som å tro på julenissen

Høyretoppenes samarbeidsvyer får valgforsker Frank Aarebrot til å ta frem ord som «tåpelige drømmer».

– Å tro på den modellen er som å tro på julenissen. Det spiller ikke noen rolle hva Høyre skulle ønske å erklære når de andre partiene ikke vil samarbeide, sier Aarebrot.

Det sier han med referanse til både KrFs vedtak og stadig tydeligere motstand mot Frp i både Venstre og KrF.

LES OGSÅ: Åpner for utypiske allianser – også i Norge

Høyre tolker dette som taktikk

Flere av Høyres fylkesledere tror i stedet at KrF og Venstres motstand vil roe seg det nærmeste året. De hinter mot at sentrumspartienes motstand bunner i valgkamptaktikk:

– Alle har behov for å gjøre seg interessante og markere seg før valget, sier Vidar Grønnevik i Sogn og Fjordane.

– Nå er det valgkamp og man sier jo sitt. De utsagnene mener jeg ikke man bør være bekymret for, sier Svele i Vest-Agder.

– KrF-vedtaket om ikke å regjere med Frp er vel mer enn et utsagn?

– Nei, det kan man kanskje tolke på forskjellige måter. De valgte jo sist å ikke gå inn i en regjering. Så vi får se på det, svarer Svele.

LES OGSÅ: Bondevik var stolt av KrF da de brøt

Ser ikke særlig endring

Av de 19 vil kun én si at situasjonen har endret seg betraktelig siden Høyre i vår vedtok at de vil gå til valg på å videreføre dagens samarbeid.

– Det er klart at hvis de andre partiene ikke vil være med, så ser det vanskelig ut. Men jeg ønsker jo virkelig at vi skal fortsette dagens samarbeid, sier Elin Schancke i Rogaland.

Flertallet av fylkeslederne mener imidlertid ikke at samarbeidsklimaet er noe særlig annerledes enn før.

– Sånne signaler har blitt sendt før, sier Geir-Inge Sivertsen i Troms.

Fylkeslederne sier de ikke har kjennskap til at det har vært særlig diskusjon innad i partiet om at situasjonen har endret seg. De har tillit til at partileder Erna Solberg har kontroll, er gjennomgangstonen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter