Nyheter

Høyre-skepsis til etnisk mangfold

Folk på høyresiden i europeiske land er langt mer skeptiske til innvandring, multikulturelle samfunn og muslimer enn velgere på venstresiden.

Ny meningsmåling fra det amerikanske forskningssenteret Pew viser tildels oppsiktsvekkende store forskjeller i synet på innvandring i mange europeiske land, avhengig av hvor velgerne står på den ideologiske høyre-venstre-aksen.

Negativt mangfold?

Annenhver velger på høyresiden i Tyskland svarer ja på spørsmål om et økende antall mennesker av mange ulike raser, etniske grupper og nasjonaliteter gjør landet deres til et verre sted å bo. Blant tyskere på venstresiden mener bare 14 prosent at økt etnisk mangfold har en slik negativ virkning.

Tyskland er det landet i Europa som de siste årene har tatt imot flest asylsøkere og flyktninger.

LES OGSÅ: – Vi kan lære av misjonskvinnene

Forskjellene er store også i andre europeiske land. I Italia sier 62 prosent på høyresiden at landet blir verre å leve i med slik innvandring, mot 36 prosent på venstresiden. Forskjellen er like stor i Nederland, men innvandringsskepsisen er generelt noe lavere der enn i Italia.

Skeptiske grekere

I Hellas – der mange opplever økte problemer som følge av innstramningstiltak – er mistroen til større etnisk mangfold svært sterk. På høyresiden sier sju av ti at dette gjør Hellas til et verre sted å leve. På venstresiden sier fem av ti det samme.

LES OGSÅ: Slik ser den svenske bygda på flyktningene

I Frankrike og Sverige, som har relativt høy innvandringstetthet, er det mer enn dobbelt så stor andel på høyresiden som mener etnisk mangfold forverrer livet, sammenlignet med velgerne på venstresiden. I begge landene er innvandringsskepsisen generelt mye lavere en i Hellas og Italia.

Muslimer

Når folk blir spurt om de har et ufordelaktig syn på muslimer i sitt eget land, avtegner det seg igjen tydelige skiller langs høyre-venstre-aksen:

• I Hellas har hele åtte av ti på høyresiden et negativt syn på muslimer i eget land. På venstresiden sier annenhver velger det samme.

• I Italia er synet på muslimer like negativt som i Hellas, med den samme fordelingen ut fra ideologisk ståsted.

• I Polen, som har en ubetydelig muslimsk befolkning, har sju av ti velgere på høyresiden et negativt syn på muslimer i landet, litt flere enn på venstresiden.

• I Ungarn har tre av fire på begge de politiske sidene et ufordelaktig syn på muslimer. Ingen av landene i EU har et like negativt syn på muslimer.

• I Sverige er det mer enn dobbelt så stor andel på høyresiden – fire av ti – som oppgir at de har et negativt inntrykk av muslimer, enn blant velgerne på venstresiden.

Nasjonal Front

I Frankrike mener ni av ti av det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal Fronts velgere at flyktninger er en byrde fordi de tar jobber og velferdsgoder. Blant det regjerende Sosialistpartiets velgere sier mer beskjedne 36 prosent at flyktningene er en byrde. Samme store forskjell avtegner seg på spørsmål om flyktningene vil øke terrorfaren.

LES OGSÅ: Oslo Vest: Forsøker å holde borettslag fri for flyktninger

I Storbritannia mener flere enn åtte av ti av det ytterliggående høyrepartiet UKIPs velgere at flyktningene er en byrde og dessuten øker terrorfaren, mens noe under fire av ti Labour-velgere mener det samme.

Utdanning

Synet på etnisk mangfold viser klare forskjeller ut fra utdanningsnivå. Flere enn fire av ti nederlendere med lav utdanning mener at økt innvandring og større etnisk mangfold gjør landet verre å leve i, mens bare to av ti med høy utdanning mener det samme.

LES OGSÅ: Slik er det på innsiden av verdens nordligste moské

Omtrent like stor forskjell er det i Storbritannia, et annet land der arbeiderklassen har opplevd store endringer som følge av mer globalisert handel og et åpent arbeidsmarked.

Velgere på høyresiden i europeiske land svarer i langt større grad enn venstresidens velgere ja til at nasjonale vaner og tradisjoner er svært viktige for den nasjonale identiteten.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter