Politikk

Høyre-sinne mot KrF

«Historieforfalsking», smeller det fra Høyre etter at KrF-lederen satte likhetstegn mellom Høyres og Aps kjør i reservasjonsstriden.

– Alle våre sentrale politikere sto opp for reservasjonssaken og KrF da det stormet som verst, sier Høyre-representant Henrik 
Asheim, som reagerer kraftig på uttalelser fra KrFs leder, Knut Arild Hareide.

– Hver dag på den tiden så var det en ny Høyre kvinne som var uenig i med oss om reservasjon, svarer Hareide.

Skuffet Hareide

Det var ­under konferansen til Kristen­demokratisk Forum i helgen ­Har-
eide trakk frem reservasjonssaken fra 2014 og sa seg skuffet over lite romslige partier. Innad i Høyre reagerer man sterkt.

I en panelsamtale med Henrik Syse (Høyre-medlem), Trygve Slagsvold Vedum (Sp-leder) og Jonas Gahr Støre (Ap-leder), sa Hareide dette:

«Det er bare en av dere tre her jeg vil gi godkjent til, og det er Trygve (Slagsvold Vedum). Det var Sp som var med og skapte en forståelse for den saken. ­Arbeiderpartidamene og Høyre-damene, de var i samme bås. De sa ‘Dette er en abortkamp.’ Men det var det jo aldri»

KOMMENTAR: Støre har tydeligvis et annet bilde av abortdebatten enn mange andre

Aps kampanje

For Høyre er denne versjonen for drøy. Nettopp i reservasjonssaken mener de at de tok belastninger og virkelig sto opp for et verdikonservativt verdifellesskap med KrF.

De begriper ikke hvorfor Har­eide i helgen hyllet nettopp Sp som bestevenn i reservasjonssaken, der Ap ifølge Asheim drev et kampanjeaktig kjør.

– I denne saken var det et markert og klart skille på Høyre og Aps respekt for hva som er KrFs verdisaker. Høyres statsminister, helseminister og kvinnepolitiske leder – alle sto de klart frem i opinionen og forsvarte standpunktet i reservasjonssaken, sier Asheim.

Solberg «sto opp»

Høyre har i årene siden brukt nettopp støtte til KrF i reservasjonssaken som trumfkort i samarbeidsdebatten. Gang på gang har Høyre-profiler skrytt av at KrF kan merke forskjellen: Ap ikke er troverdig – i verdioppgjør står Høyre nærmest.

Spesielt statsminister Erna Solberg har flere ganger offentlig minnet om vennskapet i ­reservasjonskampen: «Vi har stått opp for KrF» lød eksempelvis overskriften i et tresiders sommerintervju i Vårt Land i 2015. Lokalvalgkampen var ­akkurat da like om hjørnet.

LES OGSÅ: Hareide har aldri vært nærmere å regjere med Ap enn nå

Forfalsker

– Med all ­respekt for KrFs pågående samarbeidsprosess, men partiet må i ­redelighetens navn ikke for-
falske og skrive om historien, 
er Aas­heim.

– Er det dette Hareide gjør?

– Ja. Under den kristen­demokratiske konferansen burde­ Hareide heller anerkjent Høyres innsats.

– Er Høyre litt hårsåre her?

– Det er jeg veldig uenig i. For det oppleves feil å bli satt i samme­ bås som et populistisk Ap, der selv daværende parti-
leder Jens Stoltenberg gikk foran i 8. mars-toget og satte likhetstegn med abortlov og reservasjon.

KOMMENTAR: Finst det grenser for kor langt samfunnet kan gå i å tilby fostertestar?

Ikke skryt

Overfor Vårt Land firer ikke KrF-leder Hareide på helgens uttalelser. Han poeng­terer at det var Høyre-kvinner og Ap-kvinner som ble satt i bås – ikke partiene som sådan. For i den store helheten var Høyre litt bedre enn Ap.

– Men i denne saken har ikke Høyre vært KrFs beste forsvarer. Senterpartiet har vært bedre og mer lojal til reservasjonstenkning, sier Hareide.

Han er likevel enig i at statsminister Solberg ga KrF god støtte:

– Men det var veldig mange andre i Høyre som ikke gjorde det. Jeg må jo være ærlig: Jeg kan ikke skryte opp noen som ikke fortjener skryt. I Høyre var forklaringen at «dette måtte vi gi for at KrF skulle være fornøyde». Det er ikke noe offensivt ansvar.

Etter at det kom en løsning på reservasjonsstriden opplevde Hareide at helseminister Bent Høie også strammet inn. Et lege­kontor i Bø fikk ikke drive med delte pasientlister, for å løse et lokalt reservasjonsdillemma.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk