Politikk

Høyre knuste forsøk på hijab-forbud

Etter lang debatt kvalte Høyre-landsmøtet et fremstøt for å skjerme barn i grunnskolen fra hijab-bruk.

Avgjørelsen falt da landsmøtet behandlet en omfattende uttalelse om partiets integreringspolitikk. Fylkeslaget i Nord-Trøndelag ivret for å få inn et eget punkt mot bruk av hijab i skoletiden.

Men en rekke talere opplevde det modererte fremstøtet som en ny versjon av forslaget forut for landsmøtet: Nemlig innføre et klart hijabforbud i grunnskolen.

– Jeg liker ikke hijab på barn, men jeg liker ikke forbud. Jeg liker ikke forbud mot små kors i halsen på NRK-programledere. Jeg liker ikke forbud mot hettegensere eller skaut. Men kjære Høyre: Dette forslaget kler oss ikke. Avkle forslaget om hijab-forbud, sa Lene Westgaard-Halle fra Vestfold.

LES OGSÅ: Høyres klimatopp med dask til miljøbevegelsen

Maraton-debatt om integrering

Debatten hele integreringspolitikken pågikk i rundt halvannen time. Hijab-spørsmålet var spørsmålet som splittet mest. For i resten av integreringsdebatten var Høyre-delegatene relativt samlet og opptatt av å få på plass nye forslag som kan inkludere nyankomne.

– Jeg er for det foreslåtte hijabforbudet. Det er nemlig stor sannsynlighet for at barnets frihet blir kraftig redusert. Men fokuset på barnehijab har nok bidratt til en avsporing. For vi snakker om klesplagget – ikke det bakenforliggende, sa Guro Angell Gimse fra Sør-Trøndelag.

– Hijab på små barn er ikke uttrykk for frie, selvstendige barn, sa stortingsrepresentant Elin Agdestein fra Nord-Trøndelag, fylket som fremmet forslaget.

LES OGSÅ: Her er snublesteiner som kan stoppe blå makt

Liberal advarsel

Ingen fra Høyres ledelse deltok i integreringsdebatten. Men stortingsrepresentant Mudassar Kapur avsluttet debatten med en advarsel mot hijab-reguleringer:

– Det fine med den norske skolen er at den er åpen, den er inkluderende for troende og ikke-troende. Derfor er skolen den beste til å integrere barn, sa han og fortsatte:

– Fordi jeg er liberal, mener jeg man ikke skal tvinge noen til å gå med hijab. Men nettopp fordi jeg er liberal, så mener jeg det er galt å forby hodeplagg også, sa Kapur, som selv har pakistanske foreldre.

Under avstemningen fikk forslaget om å regulere hijab bare mellom 20 og 30 stemmer. Det var dermed solid kvalt av de langt over 300 andre delegatene på landsmøtet.

LES OGSÅ: Erna går på en velgersmell

Opprør mot asyl-fengsling

Selv om Høyre drøftet integreringspolitikk for flyktninger som alt er kommet hit, forsøkte Unge Høyre seg på å finte ut et av de omstridte forslagene i regjeringens innstrammingspakke fra tirsdag. Ungdomsorganisasjonen gikk sterkt ut mot muligheten til å fengsle grunnløse asylsøkere i påvente av hurtigbehandlet søknad.

– Det er kriminelle man fengsler – ikke personer som ber om beskyttelse, sa Gulsum Koc i Høyres Studenter.

– Fengsling er en undergraving av hele asylinstituttet. Utfordringene nå må ikke friste oss til å fravike prinsipper i rettsstaten, sa Mari Holm Lønseth.

Da Unge Høyres forslag var oppe til votering, fikk det bare noen titalls stemmer det også.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk