Nyheter

Homofilisyn snudd opp ned i USA

I 2007 var et stort flertall av amerikanerne mot ekteskap mellom personer av samme kjønn. Bare ti år senere er bildet snudd på hodet: Nå støtter to av tre slike ekteskap.

Ny meningsmåling viser oppsiktsvekkende store endringer i synet på homofili i den amerikanske befolkningen. Knapt i noen store grupper er det lenger flertall mot likekjønnede ekteskap.

Evangelikale kristne

Et lite unntak er blant hvite evangelikale protestanter, der seks av ti fortsatt er mot ekteskap mellom personer av samme kjønn, mens 35 prosent er for. Men også blant disse tradisjonelt sosialkonservative kristne, blåser vinden kraftig i retning større aksept for homofilt samliv:

Blant hvite evangelikale kristne som er født etter 1964, altså 53 år eller yngre, støtter nå nesten én av to (47 prosent) likekjønnede ekteskap. Det er en oppsiktsvekkende økning på hele 18 prosentpoeng bare siden mars i fjor, ifølge Pew Research Center.

LES MER: Kristen trekker seg som partileder

Høyesterettsavgjørelse

Medvirkende til holdningsendringene er trolig at USAs høyesterett for to år siden bestemte at likekjønnede ekteskap skal tillates i alle landets 50 delstater.

– Dette er en veldig positiv utvikling. Vi ser en gledelig trend der holdningene kan endre seg svært raskt når politikere og lovverk går foran, noe vi også har erfart i Norge, sier Ingvild Endestad, leder i FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Hun påpeker at mer positive samfunnsholdninger og lovpraksis også har bidratt til bedre psykisk helse og lavere selvmordsrate blant homofile og lesbiske i USA.

LES MER: Solveig Horne endret homofilisyn

Skjer svært raskt

Holdningene til homofilt samliv endrer seg raskere enn i nesten alle andre etiske og verdimessige spørsmål:

• I 2007 mente bare 37 prosent av amerikanerne at det bør være tillatt for personer av samme kjønn å gifte seg, mens 54 prosent var mot.

• I Pew-målingen som er tatt opp denne måneden, er 62 prosent for slike ekteskap, mens bare 32 prosent er mot.

• Selv blant republikanske velgere er det ikke lenger flertall mot homofile ekteskap. Der er holdningen nå delt ganske nøyaktig på midten, med 48 prosent mot og 47 prosent for.

LES MER: Disse trosgruppene er mest populære

Baby boomers

Også i andre grupper som tidligere har vært skeptiske til homofilt samliv, har vinden snudd:

Før første gang er et flertall av de såkalte «baby boomers», det vil si de store kullene som er født de første 20 årene etter 2. verdenskrig, tilhengere av at homofile og lesbiske skal få gifte seg.

For første gang er også et flertall (51 prosent) av den afroamerikanske befolkningen for slike ekteskap, en økning på hele 12 prosentpoeng på to år.

Generasjonskløft

Blant amerikanere over 72 år svarer bare fire av ti at de støtter likekjønnede ekteskap. Blant dem som er født etter 1980, altså yngre enn 37 år, er hele 74 prosent positive. I begge aldersgruppene er det i løpet av ti år blitt rundt 20 prosentpoeng flere positive til slike ekteskap.

At et betydelig flertall selv blant unge konservative kristne nå støtter at personer av samme kjønn skal få gifte seg, er dermed i tråd med et bilde der yngre i alle grupper er påfallende mye mer liberale i slike spørsmål enn de eldre.

Bibeltro, men mer verdiliberale

At selv sosialkonservative kristne som ofte har en bokstavtro bibeltolkning, går så raskt i verdiliberal retning i dette spørsmålet, kan synes som et paradoks ut fra andre målinger:

I en undersøkelse fra 2014 sa tre av fire amerikanske kristne at de anser Bibelen som Guds ord, og fire av ti kristne sa at Bibelens tekst dermed må tolkes bokstavelig.

Dette spiller også inn i debatten om Darwins evolusjonslære, der nesten seks av ti evangelikale kristne (57 prosent) i 2014 svarte at menneskene alltid har eksistert i sin nåværende form.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter