Nyheter

Homofil prest savner konservative som Børre Knudsen

Kirkens problem er ikke et «glasstak» for universitetsteologer med bispeambisjoner, men «dvask sentrumsteologi». Gi meg heller lærebevisste konservative som Børre Knutsen, trygler liberal prest.

«Mer fiktivt enn reelt». «Gammelt gruff fra 20-30 år siden». Slik ­avviser sokneprest Gaute 
Granlund at det har noe å si i prestehverdagen om man har studert ved Universitetets ­teologiske fakultet (TF) eller Menighetsfakultetet (MF). Den homo­file soknepresten på ­Lofotens ytterste øy, Røst, ­mener MF har beveget seg voldsomt fra å være en konservativ høyborg til å «utdanne like mange homo­liberale teologer som TF».

LES OGSÅ: – Avgjørende for kirkens fremtid

– Tafatte kandidater

Som universitetsteolog skulle han gjerne sett biskoper med utdanning fra TF. Når det ikke har blitt slik, skyldes det ikke et glasstak, men kandidatene selv, ­mener Granlund:

– Hvis folk fra TF vil bli biskop, må de gjøre seg relevante og tilgjengelige. De må ut i menig­hetene. Jeg tror mange skrivebordsteologer ikke er oppdatert på det praktiske kirkelivet.

I de fire bispevalgene før det siste i Stavanger, valgte Kirkerådet kandidaten som fikk flertall i den rådgivende, lokale avstemningen. TF-kandidatene gjorde det dårlig lokalt i samtlige avstemninger.

I dag står kirken overfor helt andre utfordringer enn de siste dagenes debatt kan gi inntrykk av, mener Granlund. Selv savner han lærebevisste biskoper og prester 
som står for står for det de mener, tør være tydelige. I dag serverer Den norske kirke tvert imot «dvask sentrumsteologi», ­mener han.

– Det er nesten umulig å ­finne en konservativ prest lenger. De har forsvunnet, glidd inn i en dvask sentrumskirkelighet.

VERDIDEBATT: «Universitetsutdannede biskoper har vært avgjørende for å endre norsk kirkehistorie»

– Trygt sentrum

Den samme tendensen ser man hos bisko­pene med bakgrunn fra MF, ­mener Granlund. Han mener de endrer mening og glir mot et trygt teologisk sentrum.

– I de store spørsmålene i ­nyere norsk kirkehistorie har det endt med at konservative har gitt seg, så på et eller annet plan kan det ikke ha vært så viktig for dem. Gi meg heller en lynende skarp konservativ teolog som er forankret i det lutherske. Børre Knutsen var en ledestjerne.

Han etterlyser oppmerksomhet om lærespørsmål.

– Når det er faglige samlinger kan du banne på at det ikke er lære som snakkes om. Det er en utfordring for en folkekirke som blir mindre relevant for folk flest. Det stilles ikke spørsmål som «tror du på helvete?» eller «står du inne for alle leddene i trosbekjennelsen?» til preste­spirene lenger.

LES OGSÅ: Sigurd Osberg: Skillet mellom TF og MF er ikke aktuelt lenger

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter