Nyheter

Homofil biskop presset til å stå fram

Jeg er homofil og har et forhold til en annen mann, sa biskop Nicholas Chamberlain – og skaper rystelser i Church of England.

Seneste i januar sa 38 kirkeledere i den anglikanske kirke, som har Church of England som moderkirke, et kraftfullt nei til likekjønnet samliv:

«Kirkens tradisjonelle lære i lys av Skriftens lære, opprett­holder ekteskap mellom en mann og en kvinne i en trofast, livslang union.»

Den ferske biskopen av Grantham, Nicholas Chamberlain, innrømmer at det ikke var i hans planer å kunngjøre seksuell legning og sivil status akkurat nå – og dermed bli den første ­homofile biskopen som offentlig sier at han har et forhold til en annen mann.

Chamerlain ble vigslet i desember, og forteller at alle som var involvert i utnevnelsen, fra erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, og nedover i kirkeledelsen, visste at den nye biskopen i Grantham var homofil.

LES OGSÅ: Erkebiskopen advarer afrikanske kirker mot å støtte kriminalisering av homofili

Presset

– De som utnevnte meg kjente min seksuelle identitet, sier Chamberlain til avisen The Guardian, og legger til:

– Det var ikke min avgjørelse å skape stor oppmerksomhet om det å komme ut.

Men avgjørelsen om å komme offentlig ut av skapet ble tatt da en engelsk søndagsavis kontaktet Chamberlain og fortalte at de kom til å skrive at biskopen var homofil og har et forhold til en annen mann, selv om biskopen offisielt lever i sølibat.

Erkebiskop Welby sier i en kunngjøring at han var kjent med Chamberlains legning og hans «langvarige, forpliktende forhold», men at biskopen lever i samsvar med biskopenes retningslinjer.

Nicholas Chamberlains bekjentgjørelser kommer i en tid da temperaturen på striden om likekjønnet samliv stiger i Church of England.

I 2014 sa bispemøtet i Church of England bestemt nei til å endre syn på homofilt samliv:

«Den kristne forståelsen og læren om ekteskapet er en livslang union mellom en mann og en kvinne», sa de i en kunngjøring om likekjønnet samliv. Standpunktet ble til retningslinjer for kirken og dens prester og biskoper.

I januar ble budskapet gjentatt på et globalt anglikansk kirkemøte.

LES OGSÅ: Kirkeledere prøver å bli enige om påsketidspunkt

Parkert

I mer enn 20 år har uenighet om homofili ridd den anglikanske kirke som en mare. Lenge har man fryktet en permanent splittelse i verdens tredje­ største ­kirkefamilie. Tyngdepunktet er flyttet fra Europa til Afrika, der mer enn 50 millioner nå tilhører anglikanske kirker. Det er de store kirkene i Afrika som representerer motsatsen til mer homofililiberale holdninger og praksis i søsterkirker i USA, Canada, Australia og delvis Vest-Europa.

Godtok homofile biskoper

Anglikanerne i USA, kjent som Den episkopale kirke, vedtok i 2009 å godta homofile biskoper og velsignelser av to personer av samme kjønn. Uroen toppet seg da den homofilt samlevende Gene Robinson i 2003 ble utnevnt til biskop.

På kirkemøtet i januar bestemte­ den anglikanske kirke å sette den episkopale kirke i USA på sidelinjen i tre år: Kirken fratas stemmerett og retten til representasjon i det anglikanske fellesskapet, samt retten til å representere anglikanerne i økumenisk arbeid.

Splittelse

Erkebiskopen av Canterbury er kirkens overhode. Både dagens erkebiskop, Justin Welby, og forgjengeren ­Rowan Williams brukte mye arbeidskraft på å holde den anglikanske kirke­familien samlet.

Mens organisasjoner kjemper for rettighetene til homofile, lesbiske, bilfile og transpersoner jubler for biskop Nicholas Chamberlain, har en konservativ gruppering i Church of England sendt ut en kunngjøring som drar opp en svært negativ utvikling:

– Nyheten om Nicholas Chamberlain vil forverre splittelsen i Church of England og i den vide anglikanske kirke, skriver generalsekretær Peter Jensen i Gafcon Global.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter