Nyheter

Holder seg til kirken

Hvert år åpnes de skandinaviske nasjonalforsamlingene med høytidelige seremonier og gudstjenester. Alle ønsker livssynsnøytrale alternativer – bortsett fra nordmennene.

Hver høst samles alle stortingsrepresentantene, regjeringen, en delegasjon fra Høyesterett og kongehuset til den offisielle, høytidelige åpningen av Stortinget. Og senere samme dag er det tradisjonen tro invitert til gudstjeneste i Oslo domkirke.

– Jeg kan ikke huske at vi har ikke fått noen reaksjoner eller henvendelser som handler om disse gudstjenestene, sier Kristin Mile, generalsekretær i Human-Etisk Forbund (HEF).

LES OGSÅ: Riksdagen likestiller humanisme med kirken

Likeverdig alternativ hos söta bror.

Stemningen er derimot en annen i de andre skandinaviske landene, hvor det også er tradisjon med høytidelig åpningsseremoni fulgt av gudstjeneste.

Da svenske Riksdagen ble åpnet tirsdag denne uka, ble det for første gang sendt ut likeverdige invitasjoner til både gudstjeneste i Storkyrkan og til en ikke-religiøs seremoni i regi av organisasjonen Humanisterna. Alternativet har eksistert siden 2012.

– Dette er begynnelsen på en ny tradisjon, sa Christer Sturmark fra Humanisterna under seremonien.

Rundt hundre personer møtte opp til arrangementet. Blant dem var tre ministre og en rekke riksdagsmedlemmer.

– Jeg synes det er bra at det finnes valgfrihet – jeg har full respekt for dem som går på gudstjeneste, og håper de har respekt for at jeg velger dette, sier riksdagsmedlem Barbro Westerholm til den svenske avisen Kyrkans Tidning.

Sekulær høytidelighet i Danmark.

Også på Island finnes det en slik alternativ seremoni. Den ble første gang arrangert i 2009 av det islandske svaret på Human-Etisk Forbund, Sidmennt.

Det danske Humanistisk Samfund håpet i det lengste at de også skulle få til å arrangere et slikt alternativ i år, men innser at det blir for knapt med tid før Folketinget skal åpnes 4. oktober.

– Jeg tror ikke vi får det til i år, men dette er noe vi virkelig vil få til, sier talsmann Thorkild Svendsen.

Han forteller at de er inspirert av den svenske og islandske løsningen og opplever å få god støtte rundt ideen i Danmark.

– Vi synes det er veldig fint at det går an å komme sammen og å opprettholde det høytidelige ved en slik åpning – men på en sekulær måte, sier han.

Ønsker dere bare å være et alternativ, eller vil dere avskaffe gudstjenesten?

Det har vi ikke tatt stilling til, men det er jo klart at vi ville foretrekke et fellesarrangement, sier Svendsen.

LES OGSÅ: Islendingene ønsker skille men feirer ny president i kirken

HEF har ikke konkludert.

Kristin Mile i sier de er klar over hva som skjer i nabolandene og at saken har vært oppe innad i Human-Etisk Forbund også. Men foreløpig er det ikke tatt stilling til om et alternativ er ønskelig.

Stortingsprest Sjur Isaksen opplever heller ikke at dette opptar folk på Stortinget. Han har hatt stillingen siden 2014.

– Jeg har aldri hørt det uttrykt fra noen at det er ønske om en alternativ seremoni.

Frivillig oppmøte på gudstjeneste.

Han understreker at gudstjenesten ikke er et arrangement i regi av Stortinget, men at det er snakk om et rent kirkelig initiativ og invitasjon fra Oslo domkirke med frivillig deltakelse. I Sverige har det derimot alltid vært tradisjon at alle går sammen til gudstjeneste etter den høytidelige åpningen.

– Det ville være helt uproblematisk om noen andre skulle ønske å invitere til andre arrangement, sier Isaksen.

Han har vært med på gudstjenesten to ganger som representant fra Stortinget, og synes oppmøtet er bra.

– Spesielt er Stortingets presidentskapet veldig flinke til å møte opp, og president Olemic Thommessen pleier å være der. I tillegg til en god del stortingsrepresentanter og noen av de ansatte.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter