Nyheter

Holder på presteplanen

Teologistudent Fredrik Midttømme (23) vil ikke vie likekjønnede, men frykter ikke for sin fremtid som prest i Den norske kirke.

– Jeg er fortsatt motivert og forberedt på å gå inn i tjeneste som prest i Den norske kirke når jeg er ferdig å studere, sier Fredrik Midttømme.

I fjor høst stilte han til valg til Oslo bispedømmeråd i kirke­valget, og han var klar på sin motstand til vigselsliturgi for likekjønnede. Han kommer ­likevel til å fortsette utdanningen sin, selv om det nå ligger an til innføring av et slikt ritual i kirken på Kirkemøtet i januar 2017.

Midttømme er snart ferdig­ med tredje året på teo­logi­prof­esjons­utdanningen på Menighets­fakultetet (MF) i 
Oslo.

– For meg spiller vedtaket i Kirkemøtet ingen rolle med tanke på fremtidige studier, sier prestestudenten.

LES OGSÅ: Disse prestene vil ikke vie homofile

Tror det er rom for begge syn i Den norske kirke

Selv om noen prester har sagt de vil slutte i Den norske kirke og en del konservative frykter at rommet for to syn vil bli trangere i fremtiden, bekymrer ikke Midttømme seg for sin fremtidige jobb.

– Jeg tror det vil gå fint og er ikke redd for at det ikke skal være rom for mitt syn. Da ville det jo vært litt dumt å utdanne seg til en jobb man har tenkt å ha i 50 år, sier han.

Studenten sier likevel at han forstår utgangspunktet til dem som melder seg ut eller slutter.

– Men jeg håper flest mulig velger fortsatt å stå i tjenesten sin, sier han.

VERDIDEBATT: «Derfor forlater jeg Den norske kirke»

Ulike syn på vigsel av likekjønnede ved Menighetsfakultetet

Menighetsfakultetet­ er kjent for å være det mest konservative av teologistudie­stedene i Oslo sammenlignet med Det teologiske fakultet ved Universitetet, men også på MF har studentene ulike syn på ekteskapet.

– Jeg gleder meg til å få lov til å vie både heterofile og like­kjønnede par, sier Ingvild Bjørnøy Lalim.

Hun er også tredje års student og dermed halvveis i utdannelsen mot å bli prest. Bjørnøy Lalim fulgte vigselsdebatten på Kirkemøtet og er fornøyd med vedtaket som ble gjort.

– Først og fremt synes jeg det var på høy tid, og så er jeg glad for et vedtak som bevarer begge syn. Det er et signal på at vi kan klare å leve med to syn i Den norske kirke, sier hun og legger til at hun fortsatt ville ønsket å jobbe i Den norske kirke om vedtaket hadde blitt annerledes.

STIG-ØYVIND BLYSTAD: «Snart kommer debatten om samliv til en frikirke nær deg»

Lite debatt ved MF i forkant av Kirkemøtet

Vigselssaken på Kirkemøtet har i denne omgang ikke ført til mange diskusjoner blant studentene på MF, ifølge de to meningsmotstanderne.

– Det var nok tydeligere ­uttrykt at folk mente forskjellige ting i høst før kirkevalget. Jeg har ikke merket noe nå, og vedtaket ble jo som forventet, sier Midttømme.

Han legger til at studentene med ulikt syn lever godt sammen på MF og Bjørnøy Lalim­ er enig.

– MF er en mangfoldig studieinstitusjon. Det beriker studie­hverdagen vår at vi er studenter med forskjellige syn, sier hun.

ALF GØSUND: «Kanskje flere av dem som tapte burde melde seg ut»

– Majoriteten må ivareta minoritetens syn

Ingen av de to studentene tror det vil bli for vanskelig for dem å jobbe sammen med kolleger med et annet syn på ekteskapet enn dem selv.

– Vi må kunne leve sammen. Det ligger mye styrke i å kunne vise forskjellige sider av samme Gud når en tjenestegjør i samme­ ­kirke, sier Midttømme og ­peker på at det nok vil by på praktiske utfordringer. Bjørnøy Lalim er enig.

– Det er alltid utford­rende å jobbe­ sammen når vi tenker ulikt, men det er ikke et større problem enn at vi skal kunne klare å respektere hverandre, sier hun.

Bjørnøy Lalim mener at det fortsatt bør være rom for diskusjon og forsøk på å overbevise de andre samtidig som mindretallets syn ikke skal fortrenges.

– Det er en majoritets oppgave­ å ivareta minoritetens syn, og det må vi holde fast på, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter