Nyheter

Holder gudstjeneste på alternativmesse

Den norske kirke skal for første gang holde gudstjeneste på alternativmessen i Lillestrøm. – Det er en unik åpenhet for åndelighet i disse miljøene, sier prest.

– Å være en misjonerende kirke og ikke være på alternativmessen ville vært underlig, sier Liv Hegle.

Hun er ordinert prest og leder for Areopagos Norge. På søndag skal organisasjonen, i samarbeid med Den norske kirke, for første gang arrangere gudstjeneste på Wellbeing Festival. For mange er festivalen antagelig bedre kjent som «alternativmessen», og forbindes gjerne med healing, spåkoner og tarotkort.

For Hegle er det viktig å ta denne åndeligheten på alvor, selv om det er mye de ikke kan gå god for på messen.

– Jeg har aldri møtt et miljø der det er så enkelt å snakke om åndelighet som det er i det alternative miljøet. Mange har likevel et anstrengt forhold til kirka, men vi møter også mange som er på leting etter livshjelp, sier Hegle.

Hun vil selv være liturg og forrette nattverd ved gudstjenesten, som har fått navnet Helingsgudstjeneste for jorden og menneskeheten.

Onde ånder

Selv om dette er første gang Den norske kirke holder gudstjeneste på alternativmessen, er det ikke første gang kristne organisasjoner er til stede. Areopagos har hatt ulike arrangement i en årrekke. Det har også det kristne forlaget Lunde, uten at det var helt ukontroversielt. For ti år siden stod forfatteren Bjørn Are Davidsen sammen med sjelesørgeren og forsamlingslederen Gunnar Elstad på stand, i samarbeid med Misjonssambandet.

– Flere våget ikke å bli med fordi man var redd for onde ånder, og at man ville få troen sin ødelagt, forteller Davidsen.

Han har blant annet skrevet boka «Eksisterer Gud?» og er godt kjent i kristne miljøer. Davidsen forklarer at mange har et inntrykk av at kristen tro som kald og firkantet.

– Hva synes du om at Den norske kirke holder gudstjeneste på et sted mange forbinder med healing, spåkoner og klarsynte?

Det er veldig positivt, nettopp fordi man forkynner på et sted der folk har en sterk interesse for det åndelige.

Enorm skepsis

Notto R. Thelle, seniorprofessor ved Det teologiske fakultet i Oslo, tror det er en større åpenhet for såkalte nyåndelige strømninger 
i dag enn tidligere.

– Det har vært en enorm skepsis mot alt nyåndelig helt tilbake til 60-tallet, da ulike indiske meditasjonsbevegelser kom til Norge. Det var usikkerhet blandet med fremmedfrykt, sier han.

Bygge broer

Mye av dette er i ferd med å forsvinne, og i dag er kirken mer opptatt av å bygge broer og møte folks åndelige lengsel på en mer positiv måte.

– Det betyr ikke at man aksepterer alt innenfor nyåndeligheten, du har alt fra overfladisk selvopptatthet til spirituelle bevegelser som hjelper mennesker i krise og på leit etter mening, sier han.

– Hva handler alternativmessen om?

– Det er jo en salgsmesse der man tilbyr ulike tjenester. Av og til koster disse tjenestene ganske mye. Et av de gamle slagordene var «Not worhsip, but workshop», men nå er det nok mer «shop», sier Thelle. Han legger til at messens navn, «Wellbeing Festival», sier litt om tendensen.

Det tyder på en forskyvning fra en sammensatt bevegelse med fokus på åndelighet, til en orientering mot velvære og nytelse.

– Men når kirken er til stede er det et uttrykk for at det kristne budskap egentlig er ganske alternativt, og i den forstand er det kirkelige nærværet velfundert.

Plogspiss

Liv Hegle i Areopagos tror deres langsomme arbeid har åpnet for et annet syn på kirken i det alternative miljøet. Men også for at mange i kirken har fått et nytt bilde av de nyåndelige miljøene.

– Vi har vært en plogspiss når det gjelder det å være i kontakt med alternativbevegelsen, sier hun.

– Har Areopagos selv en fot i alternativbevegelsen?

– Identiteten og tilhørigheten vår er absolutt i kirka og i kristen teologi. Men å være i dialog med andre miljøer er viktig for Den norske kirke, for det forteller oss mye om samtidsreligiøsiteten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter