Nyheter

Holder de 
religiøse
aktørene
 unna

Norges Kristne Råd nektes retten til å foreslå kandidater til Utlendingsnemnda. Justisdepartementet vil holde religiøse organisasjoner på avstand.

Avslaget er kort:

«Klage fra Norges Kristne Råd over avslag på søknad om forslagsrett for oppnevning av nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda 2017-2020 tas ikke til følge», melder Justis­departementet etter at klagen ble behandlet av Kongen i statsråd nå i november.

Med andre ord; en samlet ­
Solberg-regjering sa nei til 
Norges Kristne Råds (NKR) 
ønske.

Hvert fjerde år oppnevnes hele 360 leke nemndmedlemmer 
til Utlendingsnemnda (UNE), ­ankeorganet i utlendingsforvaltninga. Norges Kristne Råd er en paraplyorganisasjon for 20 kirkesamfunn. Med Den ­norske kirke, Den katolske kirke og Pinsebevegelsen som de største medlemssamfunnene, har NKR nesten fire millioner nordmenn i ryggen. Derfor mener NKR at de bør innlemmes i gruppen av organisasjoner som har mulighet til å foreslå nemndkandidater til UNE. De søkte Justis­departementet, fikk avslag og klagde.

LES OGSÅ: Prest reagerer på å ikke bli trodd i konvertitt-sak

Religiøse

I dokumentet som ligger til grunn for behandlingen av klagesaken i Kongen i statsråd, skriver innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at klagen avvises av to grunner:

Norges Kristne Råd har i vedtektene ingen konkret formulering knyttet til at rådet skal ­arbeide «på flyktning-, asyl- ­eller innvandringsområdet».

«Dersom klagen tas til følge vil et stort antall religiøse organisasjoner, som har engasjert seg i migrasjonsfeltet, kunne anses som kvalifisert til å få forslagsrett. Vi anser det å være på siden av lovgivers intensjon, jf. justiskomiteens forarbeider til loven.»

Generalsekretær Knut Refsdal i NKR finner ­avslagsargumentene noe under­lige, særlig det siste:

– Fordi rådet nettopp representerer bredden, ville det vært naturlig å la oss få forslagsrett. Vi representerer ganske mange.

Refsdal finner det derfor ­vanskelig å tro på Listhaugs skremselsargument.

I dag er det Utlendingsforskriften som regulerer hvilke humanitære organisasjoner som har rett til å foreslå nemndmedlemskandidater til UNE:

«Departementet fastsetter også hvilke humanitære organisasjoner som skal ha forslagsrett. Slik rett kan bare gis til organisasjoner som arbeider på flyktning-, asyl- eller innvandringsområdet og har sagt seg villige til å være forslagsstillere.»

LES OGSÅ: NOAS: – UDI må lytte til asylsøkerne også

Anker

De som får avslag på søknaden om asyl i Norge, ­anker i hovedsak vedtakene fra Utlendingsdirektoratet (UDI) inn for Utlendingsnemnda. ­Mange ­ankesaker blir avgjort av nemndleder alene, men en rekke saker blir også behandlet i nemnd, av to leke nemndmedlemmer samt nemndleder. De vanskeligste sakene går i stornemnd, tre nemndledere og fire leke nemndmedlemmer.

I letingen etter egnede menn og kvinner, henvender Justis­departementet seg til fire ­aktører, Utenriksdepartementet, ­Juristforbundet, fylkesmennene — og humanitære organisasjoner. NKR vil inn i den siste gruppen.

– I disse kirkesamfunnene foregår det mye arbeid og finnes et stort engasjement på flyktning-, asyl- og innvandrings­området. På dette området ­representerer NKR det store fellesskapet, skriver general­sekretær Knut Refsdal i klagen til departementet.

LES OGSÅ: 1.600 somaliere kan bli sendt ut

– Overser

Fire kirkelige ­organisasjoner er innlemmet i gruppen «humanitære organisasjoner» og jobber nå med å finne egnede nemndkandidater. Disse fire er Mellomkirkelig råd i Den norske kirke, Caritas, Kristent interkulturelt arbeid og ­Stefanusalliansen.

Generalsekretær Refsdal ­mener departementet overser hva NKR faktisk gjør på flyktning-, asyl- og innvandringsområdet. I klagen skriver han at rådet har en fulltidsansatt som «arbeider på dette området», og at saker knyttet til flyktning-, asyl- eller innvandringsområdet har vært en viktig del av rådets arbeid helt siden opprettelsen i 1992.

LES VIDERE: Er pålagt å lytte til trossamfunn

Sjekk

– Sjekket ikke departementet rådet godt nok da de avslo søknaden og klagen?

– Det skal jeg ikke mene noe om.

Refsdal understreker at rådet ikke er bedre skikket til å foreslå nemndkandidater enn de kirkelige organisasjonene som har en slik rett i dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter