Nyheter

Høie vil skrote ja til eggdonasjon

Høyre-nestlederen ønsker en bredere diskusjon om bioteknologi før partiet tar stilling. Han er prinsipiell motstander av eggdonasjon.

– Vi bør ikke ta stilling til eggdonasjon i partiprogrammet som vi skal vedta på dette landsmøtet. Det er ganske mange spørsmål innen bioteknologi som også er beslektet med eggdonasjon, som vi ikke har hatt noen bred diskusjon om i Høyre, sier Bent Høie til Vårt Land på Gardermoen torsdag kveld.

Vårt Land er kjent med at andre Høyre-politikere tenker i samme baner som Høie og mener det er en taus majoritet i partiet som kan komme til å velte et ja til eggdonasjon. Høyre-nestlederen vil legge sin tyngde inn i spørsmålet ved å argumentere mot et eggdonasjonsvedtak i sin tale til landsmøtet. Overfor Vårt Land bekrefter Høie at han er prinsipiell motstander av eggdonasjon.

Høie mener partiet har tid til å ta en bred og grundig partidiskusjon om bioteknologi, «for eksempel inn mot et nytt prinsipprogram». Han mener det vil gi partiet mulighet til å se eggdonasjon i sammenheng med andre bioteknologiske spørsmål.

Det var VG som først omtalte saken.

LES OGSÅ: Høyre nærmer seg egg-ja

– Kjøp og salg av kvinnekroppen

Høie mener eggdonasjon resulterer i at «kvinnekroppen blir en salgsvare» og begrunner det ved å vise til flere forhold:

• Med det strenge regelverket Norge vil ha for eggdonasjon, vi veldig få kvinner frivillig gjennomgå så kraftig medisinsk behandling som det å donere egg innebærer. Betalingen vil være for lav. Dermed vil det ikke være altfor få egg tilgjengelig.

• I sammenlignbare og gjennomregulerte land som Danmark har derfor donorer blitt tilbudt blant annet Syden-turer ved siden av den vanlige betalingen. Det kolliderer med norsk tenkning rundt donasjon og EU-direktiv om organdonasjon.

• I land der det faktisk er nok egg tilgjengelig, slik som Spania, skyldes det at donorene får bedre betalt og at det er flere kvinner med dårlig råd tilgjengelig. Grunnlaget for at Spania står for halvparten av eggdonasjonen i EU er med andre ord at kvinner donerer egg av økonomiske hensyn.

LES OGSÅ: Smell for verdiliberalister i Høyre

– Eggdonasjon og sæddonasjon går ikke ut på det samme

– Nå høres du ut som KrFs Olaug Bollestad eller Sps Kjersti Toppe, Bent Høie...

– Ja, haha. Jeg mener det er viktig å få fram at forestillingen som er skapt i denne diskusjonen om at eggdonasjon og sæddonasjon går ut på det samme, er feil. For donoren er det definitivt ikke det samme. Problemstillingene knyttet til at mange kvinner reiser til utlandet for å få barn ved eggdonasjon vil ikke opphøre, selv om vi skulle gå inn for eggdonasjon innenfor regleverk og system som Norge har akseptert for andre former for donasjon. Prisen vi vil kunne betale donorene vil være så lav at det i all hovedsak vil være nære venner og familie som vil være villige til å stille opp.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter