Nyheter

Høie refset ja til fire foreldre

Bent Høie anklager stortingsflertall for å bryte formålsordene i loven når de sier ja til embryodonasjon der fire personer kan være foreldre.

I over to timer bølget synspunkter på kryss over blokkgrenser da Stortinget drøftet liberalisering av bioteknologiloven.

Politikerne unngikk et spisst og hardt oppgjør. Men frontene var tydelige – og alliansene sjeldne. Og sent på kvelden skulle avstemningen gi et ventet ja til assistert befruktning for enslige kvinner – og eggdonasjon.

At Stortinget også godtar «dobbeltdonasjon» av et ferdig befruktet egg til et par med to foreldre – i sum blir de fire – skapte temperatur i debatten:

– Jeg er overrasket over at et flertall vil tillate embryodonasjon. Dette tar kun hensyn til de voksnes behov. Det kan stille spørsmål ved om man faktisk bryter lovens formål om at bioteknologi skal utnyttes med respekt for menneskelig frihet, rettigheter og integritet, sa helseminister Høie (H) i hovedinnlegget sitt.

LES OGSÅ: Stor oversikt – dette mener partiene om bioteknologi

«Inkonsekvent»

I bioteknologilovens innledende kapittel heter det at bioteknologi må utnyttes til beste for mennesker – og altså med «respekt for menneskeverd, menneskelige rettigheter og personlig integritet».

Høie er fagstatsråden som skal få laget lovtekster etter tirsdagens behandling – og da må ta stilling til om fortolkningen er konsekvent og forståelig nok til å lose enkeltpunktene igjennom. Overfor Vårt Land betegner Høie standpunktet som «inkonsekvent».

Det uvante kommer

Om eggdonasjon og nye befruktningsteknikker er til barns eller voksnes beste var et av de store gjennomgangstemaene i debatten. Venstres helsepolitiker Carl-Erik Grimstad tok et knallhardt oppgjør med forestillinger:

– Den største endringen i den moralske refleksjonen omkring bioteknologi, har de siste årene dreid seg om oppgradering av barnets sosiale omgivelser og nedtoning av de genetiske, sa han.

– Som følge av den teknologiske utviklingen, kommer vi til å se et utall familiekombinasjoner. Relasjoner som vi i dag finner uvante, kan komme til å høre normaltilstanden til om få år, fortsatte han.

LES OGSÅ: Sluttspurt i drama om friere bioteknologi

Frp-hyllest

Ap, Frp og Venstre er fundamentet bak de fleste flertallene som nå vil gi en friere bioteknologilov. Stortingsmeldingen er starten, men det er først når gårsdagens avklaringer blir til lovtekster at politikken endres. Det kan ta over to år.

Den ene av Frps to helseprofiler, Sylvi Listhaug, var i Ålesund og langt unna debatten. Men kollegaen Bård Hoksrud hyllet oppmykningene.

– For oss handler eggdonasjon om likestilling, herr president, sa en tilfreds Hoksrud, som la til at han var «veldig fornøyd» med at meldingen nå er på plass.

Tre voksne

Ap-talskvinne Ingvild Kjerkol var også rosende i omtalen av bioteknikkens nye muligheter.

– Skremmebilder om dyrking av genetisk perfekte og kloning har vist seg ikke å være virkelighet. Vi ser en positiv utvikling, sa hun.

Ap rettet i debatten tungt press mot motstanderne av såkalt mitokondriedonasjon: Transplantere arvestoff inn i et befruktet egg. Slik kan et barn bli frisk fra uhelbredelig sykdom, men det får altså arvestoff fra tre voksne.

– Men det er misforståelse at disse barna da får tre foreldre. For oss er det håpet om behandling som er etisk, sa Kjerkol.

Frosne egg

Høyre-talsmann Sveinung Stensland lurte på om Ap virkelig internt var «ferdig snakket» om et så omstridt tema. Også liberale Venstre inntok en mer forbeholden tone.

Stensland angrep også flertallet som vil åpne for at kvinner skal få tilbud om å fryse ned friske egg:

– Det kan utvikle press mot kvinnen fra arbeidsgiver om å utsette graviditet og tilpasse det å bli gravid til behov i arbeidslivet.

LES OGSÅ: Revidert budsjett – «smålig ikke å skrote dødsgebyret»

En «KrF-stim»

KrFs Olaug Bollestad har vært saksordfører for meldingen om bioteknologi. I debatten gikk hun til felts mot diagnostikken som kan gi oss et sorteringssamfunn, samt dobbeltdonasjon:

– Mye er teknisk mulig. Men KrF har satt barns perspektiver først. Så kan de voksnes behov komme etter dette, sa hun.

Mot slutten av debatten ankom det Venstre kalte «en hel stim av KrF-ere» stortingssalen – inkludert partileder Knut Arild Hareide. Han roste den gode allierte i saken, partiet Sp.

Sp: Høies skyld

Toppe ga helseminister Høie hovedskylden for at lovverket nå skal liberaliseres:

– Høie ga nemlig ansvaret fra seg og lot Frp og Venstre skape flertall på kryss og tvers. Det fører til sterk liberalisering, sa hun.

Og summen Toppe så var at formene for assistert befruktning nå handler om de voksnes rett til å få barn – mindre om barns rett til foreldre.

– Å være enslig er ingen sykdom. Barn har rett til to foreldre. Staten bør ikke legge til rette for noe annet, sa hun.

LES OGSÅ: Miljøpartiet parkerer verdikampene

Klasseperspektiv

SV er vippeparti i Stortinget på mange bioteknologiske felt. Talsperson Nicholas Wilkinson inntok det venstresiden gjerne kaller et klasseperspektiv.

– Det må bli en politikk for de mange – ikke de få. Vi kan sementere klasseforskjeller – også om bioteknologi. For å få ned forskjellene er det viktig å åpne for medisinsk hjelp til dem som ikke har råd til å reise kloden rundt.

SE VIDEOPolitikerne gir klarsignal til eggdonasjon i Norge for par og enslige. Vi har tatt en prat med Kjersti Toppe (Sp) og Tuva Moflag (Ap). 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter