Nyheter

Høie kan droppe fire foreldre

Helseminister Bent Høie kan droppe gjennomføring av stortings-ja til «fire foreldre». Det samme gjelder metode der barn kan bli født med DNA fra tre personer.

Etter at Stortinget i forrige uke lot meldingen om ja til eggdonasjon og langt friere bioteknologi passere, skal helseminister Bent Høie nå følge opp med lovendringer.

Men på de to mest omstridte punktene kan Høie – i følge flere sentrale Høyre-kilder – komme til å droppe oppfølging. Det kan ende med at han ikke legger frem noe som helst for Stortinget. Det gjelder:

• Forslaget om embryodonasjon – eller «dobbeltdonasjon»: Åpne for å donere ferdig befruktet egg, der det fødte barnet i praksis kan ende opp med fire foreldre.

• Såkalt mitokondriedonasjon: Der arvestoff fra en tredje person er brukt for å reparere genfeil i et befruktet egg. Barnet kan da bli født med DNA fra tre personer.

LES OGSÅ: Bioteknologi: Egg-flertall knust i stortingssalen

Svake flertall

Poenget både fra ansvarlig hold i regjeringsapparatet og borgerlige aktører i regjeringsfraksjonen på Stortinget påpekes det at flertallene på begge feltene er for vage i sine formuleringer:

Om såkalt embryodonasjon danner Frp så vidt et flertall sammen med Ap, SV og Venstre for å tillate donasjon av overtallige, befruktede egg fordi det er bedre at barnløse par får nytte av dem.

Men Frp inngår ikke i noe flertall som ber om noen åpning for embryodonasjon – og opplegg for fire foreldre. I stortingsdebatten sa Frps talsperson Bård Hoksrud at partiet var «positiv» til dobbeltdonasjon – men måtte «bruke tid» på saken.

Holder ikke

Slike signaler skal ikke være gode nok for Høyre og helseminister Høie, etter det Vårt Land forstår. De holder ikke som pålegg om å gjennomføre politikk. Det samme gjelder fundamentet for såkalt mitokondriedonasjon – metoden som kan fjerne sykdommer ved å bytte ut arvestoff.

Da biomeldingen ble behandlet og et knippe vedtak gjort, jublet Ap foran TV2s kamera i Stortinget: Partiet gledet seg over mitokondrie-avklaringen – sammen med pårørende som hilste det nye håpet velkommen.

Men heller ikke her anses det at Høie har fått noen arbeidsordre i den omstridte saken. Flertallet – Ap, Frp og SV – vil åpne for metoden, men overlater til det medisinske miljøet eventuelt må avgjøre når. Nøkkelpartiet i saken – SV – poengterte i selve bioteknologidebatten at man må avvente metoden «til det er medisinsk mulig».

LES OGSÅ: Refset ja til fire foreldre

Inn i paragrafene

Heller ikke Aps Ingvild Kjerkol, som har ivret mest for teknikken, er bastant om hvor bundet helseministeren er til å følge opp flertallsmerknader fra Stortinget.

– Hvordan bør Høie følge opp?

– Den viktigste barrieren er å gjøre eggdonasjon lovlig. Så må det være departementets vurdering hvordan de vil komme tilbake til saken, men i lovteksten om eggdonasjon bør de omtale mitokondriedonasjon, svarer Kjerkol.

– Forventer du at ja til embryodonasjon klart inngår i de lovtekstene som skal komme om eggdonasjon?

– Dette må også departementet svare på. Et flertall i Stortinget vil ha embryodonasjon, og da må dette sikres, svarer Ap-talskvinne Kjerkol.

LES OGSÅ: Stor oversikt – dette mener partiene om bioteknologi

Marsjordre?

Også flere politikere som jobbet motstrøms da Stortinget i forrige uke sa ja til en friere bioteknologilov, merker seg at Høie på omstridte felt ikke har noen klar marsjordre:

– Noe pålegg har han ikke om embryodonasjon og metoder for mitokondriedonasjon. Jeg håper Bent Høie bruker den styringsretten han har og ikke går lenger enn Stortinget faktisk har formulert, sier Sps Kjersti Toppe.

Frosne egg

Men på flere andre felt har helseministeren klar ordre om å gjennomføre endringer i lovverk:

• Nedfrysing av egne egg: Stortingsflertallet er tydelig for – Høie må justere lovparagrafer.

• Assistert befruktning til enslige kvinner: Klart ja under avstemning.

• Eggdonasjon: Flertallet for dette er bredt og stort.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter