Nyheter

– Høie har lovet noe sykehusene ikke kan holde

Bare 81 guttebarn er rituelt omskåret ved offentlige sykehus etter at loven ble innført. – Vi har ikke kapasitet, sier Gunnar Aksnes, seksjonsleder for barnekirurgi ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Et drøyt år etter at Stortinget vedtok at rituell omskjæring av guttebarn skal være et tilbud ved offentlige sykehus, er 81 operasjoner utført ved sykehusene. Samtidig utførte privatklinikker cirka 345 operasjoner i fjor, viser en oversikt som Dagens Medisin har innhentet fra de største sykehusene.

OUS utførte bare ni omskjæringer i fjor og har 88 barn på venteliste

– Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) lovet noe vi ikke greier å holde. Skal vi utføre rituell omskjæring, må han fortelle oss hvilke av de andre pasientene vi ikke skal gi noe tilbud. Eller så må han skaffe oss ressursene til å gjøre begge deler, sier Aksnes til Dagens Medisin.

LES MER: Foreldre får ikke slå barna, men kan omskjære dem. Henger det på greip?

Mens de offentlige sykehusene i liten grad utfører det lovpålagte inngrepet, har den private Parsennklinikken i Oslo utført rundt 300 operasjoner.

– Rituell omskjæring er ikke et reelt tilbud i det offentlige i dag, mener urolog Halvor Oustad, som leder klinikken.

Statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagens Medisin at det er uheldig at det har tatt så lang tid.

– Foretakene melder til oss at de vil få økt kapasitet på dette området i år, sier Brein-Karlsen, som mener at et bedre tilbud er på vei.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter