Nyheter

I Bærum åpner Lommedalen kirke dørene: – Vi er åpne så lenge det trengs

Hjelpetelefonene til Kirkens SOS og Mental Helse opplever at flere tar kontakt etter at Ari Behns død ble kjent. I Bærum velger Lommedalen kirke å holde åpent for alle som trenger det andre juledag.

Lommedalen kirke åpnet dørene klokken 14 andre juledag. Det gjøres på forespørsel fra lokalmiljøet, ifølge fungerende sokneprest Elise Bjerkreim-Berntsen.

– Hvor mange eller få som har kontaktet oss er ikke viktig her. Det viktige er at når noen dør så trenger vi å være sammen. Derrfor åpner vi dørene. Vi er et lite lokalsamfunn i Lommedalen, og vi ønsker som kirke å være et sted med åpne dører for de som ønsker å komme hit, sier Bjerkreim-Berntsen.

Håpet er at kirken kan gjøre sorgprosessen litt lettere.

– Det vi vil bidra med er å være en åpen dør for dem som ikke vil være alene, for dem som trenger å være et sted der det er rom og stillhet, og gi mulighet til å snakke med noen hvis de trenger det.

– Hvor lenge skal kirken være åpen?

– Så lenge det er nødvendig, svarer Bjerkreim-Berntsen kontant.

– Hektisk

– Det har vært en hektisk natt. Vi har registrert at flere var opptatt av å snakke om denne hendelsen. Ari Behns selvmord har rystet og berørt folket, og mange har delt sin sorg over det som har skjedd. En sånn sak kan gjøre at folk lettere snakker om egne følelser, opplevelser av mørke og livets motbakker, sier generalsekretær Leif Jarle Theis i Kirkens SOS til Vårt Land.

Han forteller at Kirkens SOS mottok 830 henvendelser fra 1. til 2. juledag. Av disse greide hjelpetelefonen å besvare 500.

– Vi skulle gjerne hatt flere folk på jobb, sier Theis.

Beveget av kongefamilien

– Hva er det med denne saken som gjør at flere får behov for å snakke med dere?

– Kongefamilien og Behn-familien valgte umiddelbart å være åpne om omstendighetene. Det tror jeg beveget folk veldig. Vi føler at vi kjenner Ari Behn og står nær hans livshistorie. Vi har snakket om at menn må bli flinkere til å snakke om følelser. Ari Behn var en mann som våget å si noe om melankolien og de mørke sidene ved å være menneske. Jeg tror summen av dette gjorde at vi ble rystet da vi mottok meldingen.

– Forventer dere mer pågang når en sak som dette får mye oppmerksomhet i media?

– Vi forventer større pågang, men har erfart at det ikke fører til store endringene i pågangen. Vi forbereder oss ved å være tilgjengelig for så mange som mulig, sier Theis.

Kommunikasjonsansvarlig Hailey K. Hammer i Kirkens SOS understreker at ingen problemer er for små eller store for å ringe hjelpetelefonen.

– Vi er en selvmordsforebyggende tjeneste, men man må ikke ha tanker om å ta livet sitt akkurat nå, for å ringe. Noen kan ringe fordi de har det litt vanskelig eller er ensomme. Slike samtaler ser vi også på som selvmordsforebyggende i det lange løp, sier Hammer.

Større pågang

Også Mental Helses hjelpetelefon har opplevd økt pågang, ifølge TV 2.

– Vi vet at når vårt nummer dukker opp i mediene, så er det en del som tar kontakt med oss, sier daglig leder Aslaug Timland Dale for Mental Helses hjelpetelefon til TV 2.

Telefonnummeret til hjelpetelefonen ligger i en rekke artikler til flere nettaviser og i sosiale medier i forbindelse med nyheten om forfatteren og kunstneren Ari Behns bortgang, som tok sitt eget liv 1. juledag.

For dem som merker at det kan bli tyngre med mye medieomtale, legger Timland Dale særlig vekt på viktigheten av å være åpen om de tunge tankene.

– Det å gjøre tanker om til ord er jo veldig viktig i en sånn setting, når man går med slike tanker fra før. Å sette ord på det gjør ofte at man får en avstand til handlingen, sier hun til kanalen.

– Bry deg

Mellom 500 og 600 personer begår selvmord i Norge hvert år. To av tre som tar livet sitt, er menn, og median alder er 47 år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Timland Dale sier at det viktigste pårørende og familie kan gjøre overfor dem som sliter psykisk, er å være der for hverandre.

– Det å bry seg er absolutt det viktigste. Det er ikke alltid det viktigste hva man sier, men at man er der og at andre kjenner at man bryr seg, sier hun til TV 2.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter