Nyheter

Hit kommer båtflyktningene

Italia forventer 200.000 migranter i løpet av året.

Bilde 1 av 9

Hvis ingenting blir gjort, kan 200.000 mennesker ha ankommet Italia fra Nord-Afrika innen året er omme, ifølge italienske myndigheter.

Anslaget er utarbeidet av innenriksdepartementet og ble torsdag publisert i avisen Il Messaggero, samme dag som EUs ledere skulle holde toppmøte om flyktningkrisen.

Avisen skriver også at det kan komme opptil 5.000 migranter i uken til Italia de fem neste månedene hvis tiltakene uteblir.

Europeiske ledere har fått kraftig kritikk for manglende håndtering av den voksende flyktningkrisen. Over 1.700 mennesker har omkommet i sine forsøk på å krysse Middelhavet på vei til Europa så langt i år, anslår Amnesty International.

– Kampen mot menneskesmugling betyr en kamp mot slaveri. Det er ikke bare et spørsmål om sikkerhet, men om menneskeverd, sa Italias statsminister Matteo Renzi før toppmøtet.

LES MER: Dette er grunnene til at de flykter

Militæroperasjon?

En militæroperasjon er ett av tiltakene EUs stat- og regjeringssjefer skal vurdere for å bekjempe menneskesmugling fra Libya. Dersom dette blir utfallet, vil det være første gang Unionen fatter et slikt vedtak, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Men utenriksministeren i Libyas opprørsregjering advarer EU mot å iverksette aksjoner som ikke er klarert med lokale myndigheter.

– Vi har gjort vårt beste for å få Europa til å samarbeide med oss for å håndtere den ulovlige innvandringen, men de sier gang på gang at vi ikke er den internasjonalt anerkjente regjeringen. Nå kan de ikke bare bestemme seg for å iverksette denne aksjonen. De er nødt til å snakke med oss, sier utenriksminister Muhammed el-Ghiranin i et intervju med Times of Malta.

Han tilhører regjeringen som har makten i hovedstaden Tripoli, men som ikke er internasjonalt anerkjent av omverdenen.

LES MER: Her krysser de Europas grenser – se interaktivt kart

NATO-operasjon

Før Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi ble styrtet ved hjelp av NATO-ledede flyangrep, hadde Libya en avtale med EU om å stanse flyktningstrømmen. Flere eksperter mener at land som deltok i operasjonen mot Gaddafis regime, blant annet Norge, bærer et stort ansvar for situasjonen som nå har oppstått.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I fjor avsluttet Italia operasjonen Mare Nostrum fordi andre europeiske land ikke var villig til å bidra med mer penger. Operasjonen førte til at 100.000 migranter ble plukket opp på havet.

Den påfølgende EU-ledede operasjonen har vært langt mindre, og i helgen druknet hundrevis av mennesker da en båt kantret og sank. De 28 overlevende har fortalt at det var 800-900 mennesker om bord.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter