Nyheter

Historisk surrogati-ja i Venstre

Venstres landsmøte skrev historie: Et klart flertall gjorde partiet til det første som åpner for noen typer surrogati.

Etter het debatt landet partiet et ja til såkalt altruistisk surrogati: Å bære frem et barn for en slektning eller venninne uten å ta betalt for det.

Venstre stemte derimot ned et forslag om å utrede åpning for aktiv dødshjelp. Men spørsmålet samler nå større støtte i Venstre enn for fire år siden. En rekke punkter i programforslaget ble snudd i verdiliberal retning.

LES OGSÅ: KrF-Hareide slo seg løs på Venstres fest

Breivik-advarsel: Gjør oss «ytterliggående».

Partileder Trine Skei Grande stemte for altruistisk surrogati. Resten av partiledelsen ville stoppe et slikt punkt i Venstres nye stortingsprogram.

Nestleder Terje Breivik kom med en svært sterk advarsel:

– Skulle avstemningen vise seg at forslaget får flertall, vil det gjøre oss til det suverent mest ytterliggående partiet i Norge. Det er fare for at vi gjør oss irrelevant blant velgere, sa Breivik.

Han advarte mot «glidende overganger» mellom ikke-kommersiell og kommersiell surrogati. Og det presset som kan bli lagt på personer i vennekretsene.

LES OGSÅ: Kjempet for sentrumsdrømmen i Venstre

«Hvorfor skal staten forby»?

Tilhengerne argumenterte med at det å benytte surrogati gjennom venner, er noe enkeltborgere bør bestemme selv:

– Jeg kan ikke forstå hvorfor staten skal forby meg å gjøre dette, sa Marit Kristine Vea fra Oslo.

– Som et liberalt parti må vi overlate til folk selv å avgjøre hvordan de vil starte familie, sa Karin Virik fra Vestfold.

Tydelig resultat

Gro Skartveit fra Rogaland advarte også tungt mot åpningen for altruistisk surrogati:

– Vet vi konsekvensene? Vet vi om dette ikke skyldes press? Hva om det oppstår komplikasjoner? Hva om moren ønsker å beholde barnet eller en måned etterpå angrer?

Men under avstemningen var flertallet for å programfeste surrogatiformen tydelig – selv om ikke stemmer ble opptalt. For fire år siden ble et lignende forslag nedstemt, men mindretallet var stort.

LES OGSÅ: Venstre-ja til søndagshandel og sexkjøp

Grande tror KrF godtar vedtaket

Trine Skei Grande sa til Vårt Land i forrige uke at hun ville stemme frem altruistisk surrogati.

– Hva slags reaksjoner venter du å få fra KrF og andre partier når Venstre gjør seg til et «pionerparti» for former for surrogati, Grande?

– Jeg tror KrF har stor toleranse for at vi er uenige. Vi har levd godt med den forskjellen i mange år, svarer Venstre-lederen.

Over tredjedel for å utrede dødshjelp

Et forslag om å utrede åpning for aktiv dødshjelp samlet over en tredjedel av delegatene.

Stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn er tilhenger av aktiv dødshjelp og har argumentert for dette i boken «Liberalisme på norsk».

– Vokser støtten til aktiv dødshjelp i Venstre?

– Mindretallet er betydelig. Folk begynner vel å bli mer vant til debatten og den føres nå med senkede skuldre, svarer Rotevatn.

– Tror du på flertall for aktiv dødshjelp om fire år?

– Det skal ikke jeg gjette noe om, svarer han.

Grande: Dødshjelp er å drepe borgere

Da saken skulle opp til debatt, var partileder Grande første taler. Overfor Vårt Land benekter hun inntok podiet for å bruke sin autoritet som leder i dødshjelpsaken. Hun kom med en kraftig advarsel:

– Min holdning er prinsipiell: En stat tar ikke liv. En stat skal ikke drepe sine borgere. Dette er ikke statens oppgave i et liberalt samfunn. Om staten godtar å ta liv av egne borgere, gjør staten den mest ultimate feilen som en stat kan gjøre, sa Grande.

Stoppet aldersgrense for omskjæring

Timen før møteslutt avviste landsmøtet for tredje gang på få år et forslag om å innføre aldersgrense for omskjæring av guttebarn. Tidligere forstander for Det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, var blant delegatene som fra talerstolen kjempet imot forslaget. Hun hadde følge av Ola Elvestuen, Unge Venstre-leder Tord Hustveit og veteran Odd Einar Dørum.

Skotet hele helligdagsloven

Venstres landsmøte har i helgen liberalisert forslaget til stortingsprogram mer enn programkomiteen ønsket. Landsstyret ønsket eksempelvis å gå bort fra et ja til at kommunene selv kunne bestemme åpningstider for butikker og skjenkesteder selv.

Men landsmøtet ville det annerledes, gjorde opprør og innførte lokal åpning for full søndagshandel. Et kvarter før møteslutt fikk dessuten et forslag fra Oslo Venstre om å skrote hele helligdagsloven flertall.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter