Nyheter

‘Historisk milepæl’

Kirkenes Verdensråd mener det er en «historisk økumenisk milepæl» at paven besøker dem i sommer. – Besøket er ikke overraskende for de som har fulgt Pave Frans, mener Sturla Stålsett.

Bilde 1 av 2

Den 21. juni vil Pave Frans avholde et besøk ved Kirkens Verdensråd (KV) – hovedkvarteret for det globale, kristne fellesskapet i Genève som feirer 70 år i år. Nå har Vatikanstaten og Kirkens Verdensråd lansert detaljer for besøket, som blant annet vil inkludere et møte med den sveitsiske presidenten, og en messe i den lokale menigheten.

70-årsjubileum

«Pave Frans’ besøk under hans økumeniske pilegrimsreise til Kirkenes Verdensråd på vårt 70-årsjubileum markerer en historisk økumenisk milepæl», kunne en entusiastisk Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Verdensrådet, fortelle de fremmøtte på pressekonferansen sist uke.

Han påpekte at besøket vil sende tydelige signaler til det internasjonale samfunn om at tillit og samarbeid kan være sterkere enn skiller skapt av historiske konflikter eller religiøs identitet. Kirkenes Verdensråd er et kirkelig fellesorgan som ble grunnlagt i 1948, med et ønske om å forene verdens kristne på tvers av ulike doktriner. De fleste protestantiske­ og ortodokse kirker er medlem i rådet, som i dag består av 345 medlemskirker i 120 land.

Den katolske kirke er imidlertid ikke medlem.

Til tross for at besøket blir kalt en «historisk økumenisk milepæl» er Sturla Johan Stålsett ikke overrasket over at paven nå vil knytte sterkere bånd til Kirkens Verdensråd.

– For de som bare ser dette på avstand og tenker på lange, historiske linjer og forskjeller i kirkelandskapet mellom den katolske kirken og medlemskirkene i Kirkenes Verdensråd, vil besøket kanskje virke overraskende. Men de som har fulgt Pave Frans og økumenikken i senere tid, vil neppe være overrasket. Mange gleder seg nok over det som nå skjer, sier Stålsett, som er professor i diakoni, religion og samfunn på Menighets-
fakultetet.

LES OGSÅ: Avlyste pave Frans helvete?

Styrker fellesskap

Selv er Stålsett positiv til besøket, og mener det er i tråd med den praksis Pave Frans har vist ­siden han ble utnevnt til pave.

– Ved å anerkjenne og kjempe for at kirkens enhet og fellesskap er der for å tjene verden, omfavner han det som har vært viktig i den økumeniske historien, sier Stålsett.

Han mener det ble tatt noen skritt tilbake i det økumeniske arbeidet under den forrige paven, mens Pave Frans har bidratt til viktige steg fremover for å styrke et økumenisk fellesskap.

Global identitet

I likhet med
Olav Fykse Tveit tror også Stålsett at besøket sender et viktig signal om viljen til å styrke det kristne fellesskapet.

– Paven viser vilje til en felles kristen mobilisering som står i motsetning til den form for kristen mobilisering vi ser rundt om i mange andre land, der religiøsitet kobles sammen med partikularisme og etnisk- og nasjonal tilhørighet, forklarer han.

– Besøket tydeliggjør kirkens globale identitet og hvordan den spenner over et mangfold av kulturer og nasjoner, sier Stålsett.

Global kirke

Andrzej Choromanski i Det pavelige råd for fremme av kristen enhet, sier til nettstedet swissinfo.ch at det er «teologiske og praktiske årsaker» til at den katolske kirken ikke er medlem i rådet. Videre poengterer han at den katolske kirke er en universell, global kirke med 1,2 milliarder medlemmer, mens Kirkenes Verdensorganisasjon representerer 500 millioner.

– Rådet må revurdere sin organisasjon og sin beslutningstakning hvis den katolske kirke skal melde seg inn, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter