Nyheter

Historisk ja til eggdonasjon

I KrF hersker skuffelsen – i et markant stortingsflertall triumferes det over at flertall for eggdonasjon og assistert befruktning til enslige er på plass.

– Nå gjør vi klar for et samfunn der vi tillater at voksnes rettigheter til å få barn settes høyere enn barns rettigheter til å kjenne sitt opphav, sier KrFs Olaug Bollestad etter at Helsekomiteen i går ferdigbehandlet stortingsmeldingen om bioteknologi.

Bollestad er leder i komiteen – og har vært saksordfører for meldingen som liberaliserer norsk politikk på bioteknologifeltet. Hun og KrF har ikke fått gehør for å bremse opp noen av de omstridte punktene.

Ja til eggdonasjon

Det har lenge vært ventet at Høyre, Ap, Frp, Venstre og SV sammen ville lose igjennom et ja til eggdonasjon og bistand til at også enslige kvinner skal kunne få barn. Men nå er avklaringen et historisk faktum.

I innstillingen fra komiteen skal det etter det Vårt Land kjenner til ellers være et flertall for at alle kvinner over 38 år skal kunne få benytte den såkalte NIPT-testen som blant annet kan avdekke Downs syndrom. Komiteen skal også ha klargjort følgende:

• En fremtidig åpning for at kvinner – også uten medisinsk grunn – på egen hånd kan få lov til å fryse ned befruktede egg. Men nøkkelpartiet til flertall – SV – vil ha utredning først.

• At sjekk av befruktede egg kan bli utvidet til å gjelde flere sykdommer enn i dag (PGD-teknikk).

• At det fortsatt er politisk flertall mot såkalt mitokondriedonasjon – der arvestoff transplanteres inn i et befruktet egg.

Frykter sortering

Mer sjekk av fostre åpner i følge KrFs Bollestad for mer sortering. Hun frykter at også andre viktige skanser faller:

– Ingen partier sier at de ønsker surrogati som ordning. Når man tar bort forbud mot eggdonasjon, så ryker noen skranker mot surrogati, sier hun og fortsetter:

– Ved eggdonasjon er det ikke lenger sikkert at den som føder deg er den genetiske moren din. Ja, det er mange gode alenemødre som adopterer. Og mange vokser opp bare med en mor – og det er en far et annet sted. Men når samfunnet legger til rette for at enslige skal få assistert befruktning, så blir flere barn mer sårbare når det i utgangspunktet bare er én forelder.

Bollestad påpeker at komitéflertallet vil også kunne åpne for eggdonasjon og donasjon av ferdig befruktede egg.

– Vi må sikre disse barna retten til kunnskap om sine biologiske foreldre, sier Bollestad.

Flertall

I Arbeiderpartiet er helsetalskvinne Ingvild Kjerkol svært glad:

– Dette er en historisk klarering. Fortsatt vil eggdonasjon gjelde veldig få – de som ikke klarer å få barn med egne egg. Men det politiske arbeidet har i denne saken handlet om å ta utfordringene for noen få. Det er en veldig god dag, der vi nå konstaterer at det er bredt flertall for eggdonasjon, sier hun.

Flertallsinnstillingen om eggdonasjon fremmes av Ap, Frp og Venstre. De mangler sammen én stemme på flertall. Men et klart flertall på Stortinget sier ja til å åpne for eggdonasjon.

– Høyre har ikke formulert støtte til noe forslag, og SV har en smal tilnærming, påpeker Kjerkjol.

SV sier ja til eggdonasjon, men talsperson Nicholas Wilkinson har formulert forbehold:

– Vi er for at når kvinner har fått assistert befruktning, kan de donere overskuddsegg. Vi vil nemlig ikke skape et marked der kvinner betales for å bli eggprodusenter.

Likestilt

Helsepolitisk talsmann i Høyre, Sveinung Stensland, poengterer at partiet fremdeles er verdikonservativt.

– I spørsmålene som handler om kampen mot sortering står vi sammen med KrF og Senterpartiet. Mens når det kommer til eggdonasjon og assistert befruktning for enslige går vi noe i mer liberal retning.

Stensland sier Høyre sier ja til eggdonasjon ved at man likestiller donasjon av sæd og egg, men at man sier nei til at en kvinne kan skaffe seg både egg og sæd fra donorer.

Sp: «Et stort politisk sprang»

Sps helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe, betegner det hele som en «trist dag».

– Jeg hadde forventet en liberalisering på bioteknologifeltet, men slett ikke en så omfattende som vi her står overfor. I sum er den nemlig svært stor.

Hun opplever at flertallet selv om de ikke sier ja nå, ikke setter bom for såkalt mitokondriedonasjon: En teknikk som gjør det mulig å bytte deler av arvestoff i en celle med friske deler. Da vil cellen inneholde arvestoffet fra tre – ikke to foreldre.

Toppe er svært overrasket over at flertallet i prinsippet godtar «dobbeltdonasjon»: At man godtar donasjon av ferdig befruktede egg:

– Da vil jo barnet ikke ha noen tilknytning til sine foreldre, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter