Politikk

‘Historisk innblanding’

Islamsk Råd brukte Stortingets budsjetthøring til å hamre løs på kulturministeren.

– Det er historisk at en ­statsråd i Norge blander seg inn i hvem som skal være ansatt og hvordan en ansettelse skal ­forekomme, sa IRNs styremedlem Smaira Iqbal til Stortingens familie- og kulturkomité på mandag.

Anledningen var komiteens åpne høring om neste års statsbudsjett. Islamsk Råd Norge brukte anledningen til komme med krass kritikk av kulturminister Linda Hofstad Hellelands opptreden etter IRN i mars tilsatte Leyla Hasic, som har blitt kjent for å bruke det hel­dekkende hodeplagget niqab.

Smaira Iqbal fortsatte oppramsingen av det IRN mener er kritikkverdig opptreden fra kulturministeren.

– Å blande seg inn i interne prosesser i en organisasjon, og å legge politisk press på å «vippe» en ansatt. Det er også underlig at en statsråd ikke gir en organisasjons demokratiske prosess tid til å fungere, men tar et vedtak på bakgrunn av nyhetsbildet og kaller det en «helhetsvurdering». En helhetsvurdering hverken vi i IRN eller samfunnet generelt skjønner hva innebærer.

Viktig ressurs

I mars omtalte kulturministeren ansettelsen som «ytterst uklok». Ansettelsen var én av faktorene som bidro til at statsstøtten til IRN har blitt holdt tilbake.

I høringen fortsatte IRNs styre­leder Zaeem Shaukat kritikken mot kulturministeren, med å liste opp elementer de mener departementet har utelatt fra sin helhetsvurdering: I hovedsak at IRN er en viktig brobygger i det norske samfunnet, som jobber med tett med et bredt spekter av samfunnsinstitusjoner for å øke forståelse og motvirke fremmedgjøring og polarisering.

– Å ekskludere Islamsk Råd Norge i statsbudsjettet vil ­bidra til større skiller. I en tid med økt trakassering og hat mot ­muslimer er det viktig å ­bevare en paraplyorganisasjon som kan bruke sin ­spisskompetanse, sa Shaukat.

Skal handle om budsjett

Kulturkomiteens leder Tone Wilhelmsen Trøen (H) mener IRNs krasse kritikk i utgangspunktet ikke hører hjemme i en statsbudsjettshøring.

– Jeg synes det er viktig med åpenhet. Men dette er en budsjetthøring. Det som ligger til grunn for at man får komme er at man har innspill til postene på statsbudsjettet.

Hun så det likevel ikke som hensiktsmessig å stoppe IRN.

– Det er først når de har brukt opp tiden at vi kjenner det ­fulle budskapet. Men de fleste som møter i høring om stats­budsjettet, stiller med innspill til statsbudsjettet.

– Vil dette kunne påvirke IRNs fremtidige muligheter til å stille i høringer?

– Nei, våre høringer er åpne for de som ønsker å ytre seg og som er overbyggende forbund og ­organisasjoner. Så det vil ­avhenge fra sak til sak, sier Trøen.

Midler til dialog

Kulturminister Linda Hofstad Helleland ønsket ikke å kommentere ­saken til Vårt Land. Heller ikke Trøen vil kommentere innholdet i kritikken fra IRN, men sier at komiteen støtter kulturdepartementets beslutning om å holde tilbake statsstøtten, ­fordi det er tvil om IRN er i stand til å ivareta sine oppgaver som brobygger.

– Vi er opptatt av at det skal være midler til dialog. Dersom IRN ikke fyller rollen lenger, bør vi se på mulighetene for at ­andre kan få midlene, sier Trøen.

Tidligere denne uken skrev Vårt Land at fem moskeer som har brutt med IRN nå har startet Muslimsk dialognettverk.

– Jeg sikter ikke spesifikt til dem. Men vi mener det er viktig med en sterk og god religionsdialog, sier Trøen.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk