Nyheter

Historisk farlig verden

Tirsdag jublet Nord-Korea over «ny milepæl» etter påstått vellykket missiltest. Samtidig er «dommedagsklokken» stilt nærmere midnatt enn noen gang siden 1953.

Tirsdagens nordkoreanske oppskytning var en interkontinentalt ballistisk rakett (ICBM), potensielt med kapasitet til å nå USA.

– Aldri har verden vært nærmere en mulig kjernefysisk utryddelseskrig enn i dag, mener daglig leder Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen.

Dyster SIPRI-rapport

Hans pessimistiske vurdering støttes opp av den nye rapporten om kjernefysiske våpen fra det svenske fredsforskningsinstituttet SIPRI:

• Ingen av dagens ni atomvåpenstater er villig til å oppgi sine kjernefysiske arsenaler i overskuelig framtid. Alle disse statene utvikler eller utplasserer nye våpensystemer, eller har annonsert planer om det.

• India og Pakistan utvikler sin produksjon av råstoff til kjernefysiske bomber «i en størrelsesorden som kan føre til betydelig økning i deres atomvåpenlagre de neste tiårene».

• USA planlegger innen 2026 å bruke 400 milliarder dollar til vedlikehold og modernisering av sine kjernefysiske styrker.

• Nord-Korea har gjort framskritt i sine kjernefysiske og ballistiske rakettprogrammer, og kan ha produsert opp mot 20 atomstridshoder.

– Kim Jong-un har satset på kjernefysisk avskrekking som det viktigste middelet for å sikre regimet sitt, sier Nupi-forsker Sverre Lodgaard til NTB.

LES MER: Nord-Korea også religion-versting

Verden ved et veiskille

Nei til atomvåpen mener verden nå står ved et veiskille. De mest avanserte atomvåpenmaktene må bestemme seg for om de skal utvikle nye atomvåpen for de neste tiårene, eller være med på kjernefysisk nedrustning.

– Med ny digital teknologi og avanserte datasimuleringsprogrammer kan det utvikles mye mer avanserte våpen, som med ekstrem presisjon eksempelvis kan penetrere ned i bakken for eksplosjon i et underjordisk mål, sier Frode Ersfjord.

Han frykter at slike såkalte presisjonsvåpen med lavere sprengkraft, kan senke terskelen for å bruke kjernefysiske våpen.

Dommedagsklokke. På nyåret stilte de framstående forskerne bak tidsskriftet Bulletin of the Atomic Scientists fram den symbolske dommedagsklokken til bare to og et halvt minutt på midnatt.

Ikke siden 1953 har verden ifølge dem stått nærmere et selvutslettende stup. Da stod minuttviseren illevarslende to minutter på midnatt, fordi både USA og Sovjetunionen hadde testet hydrogenbomben, som var mange ganger kraftigere enn atombombene USA slapp over Hiroshima og Nagasaki i 1945.

– I 2016 mørknet det globale sikkerhetslandskapet, da det internasjonale samfunnet mislyktes med å ta effektive grep mot menneskehetens to mest eksistensielle trusler; kjennefysiske våpen og klimaendringene, skriver forskerne.

Bulletin of the Atomic Scientists begrunner sin dommedagsadvarsel også med en farlig voksende nasjonalisme, utviklingen i Nord-Korea, økt spenning USA-Russland – samt urovekkende signaler fra USAs uforutsigbare president Donald Trump om både klimaskepsis og bruk og spredning av kjernevåpen.

LES MER: På randen av dommedag

FN-traktat for atomvåpenforbud

Fredag er det ventet at det legges fram en avtale der 140 av medlemslandene i FN har forhandlet fram et forslag om å gjøre det ulovlig å utvikle, produsere, lagre, frakte, stasjonere, kontrollere og bruke atomvåpen.

– Dette er en av de mest positive prosessene i FN siden oppstarten i 1945. Vi antar at rundt 130 land vil støtte opp om et traktatfestet atomvåpenforbud, sier Frode Ersfjord.

Svakheten er at alle atomvåpenmaktene, samt Japan og alle Nato-landene bortsett fra Nederland, har stått utenfor FN-forhandlingene.

– At et stort flertall av verdens land støtter et forbud, gir grunnlag for et helt nytt og sterkere press mot atomvåpenmaktene, sier Frode Ersfjord i Nei til atomvåpen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter