Nyheter

Historisk eldreminister

For første gang får Norge en egen eldreminister. Organisasjonen Livsglede for eldre har «enorme forventninger».

En flunkende ny ministerpost ble presentert da Erna Solberg viste fram sin nye regjering på Slottsplassen i går. For første gang noensinne får Norge sin egen eldre- og folkehelseminister

Ministerposten skal ligge under Helse- og omsorgsdepartementet, og kvinnen som har blitt satt til jobben er Fremskrittspartiets Åse Michaelsen fra Mandal.

Eldreomsorg er at av Frps kjernefelt, og partiet har lenge gått i bresjen for en statsråd som kan vie all sin tid til saken.

LES MER: Her er den nye regjeringen

Forventninger

Flere med Frp mener det er på høy tid med økt oppmerksomhet rundt eldres helse.

– Dette er strålende! sier en oppglødd Birgitte Brekke, om den nye ministersatsingen. Hun er leder for organisasjonen Livsglede for eldre, som jobber for at alle eldre skal ha en god og meningsfull hverdag.

– Vi stoler på at dette betyr at eldreomsorgen vil få en mye høyere prioritet. Vi har enorme forventninger til statsråden, understreker hun.

Brekkes oppfordring til statsråd Michaelsen er klar: Nå må den psykososiale delen av eldreomsorgen vektes likt med den fysiske og medisinske delen.

– Det handler om de kulturelle, sosiale og åndelige behovene du har som menneske. Vi må ha en eldreomsorg som ikke bare tar vare på de fysiske behovene til eldre mennesker, men som sørger for at de kan fortsette å dyrke interessene sine og delta i åndelige og sosiale fellesskap, selv om de opplever alderssvekkelser.

Helt konkret mener Brekke eldreministeren må sørge for at sykehjem og hjemmesykepleien blir en aktiv del av nærmiljøene.

– Vi må ha på plass flere tiltak som gjør at sykehjemmene kan samhandle med skoler, barnehager, menigheter og frivillige organisasjoner i nærmiljøet. Det handler ikke om å finne opp kruttet på nytt, men om tilrettelegging, mener hun.

LES MER: – Vi har lite språk for kvinners erfaringer av å eldes

Statlig eldreomsorg

En av Michaelsens viktigste oppgaver fremover blir å gå løs på regjeringens eldrereform «Leve hele livet». Dessuten vil hun få ansvaret for å utvide prøveordningen med statlig finansiering av omsorgstjenester - noe som også er nedfelt i Jeløy-erklæringen. Frp fremhevet nettopp dette som en av deres viktigste seiere under forhandlingene, men andre talspersoner for eldre er mer tvilende til tiltaket.

Lederen for de eldres eget parti, Pensjonistpartiet (Pp), ønsker eldreministeren velkommen, men er samtidig avventende til hva statsråden vil få til.

– Det gjenstår å se hva som kommer ut av denne posten. Vi er betenkte til dette med statlig finansiering av eldreomsorg, sier Ottar Gjermundnes, og legger til:

– Men vi er i utgangspunktet positive til en ny eldreminister. Vi har selv gått inn for dette i mange år.

– Vil det være behov for Pensjonistpartiet nå som vi har en egen eldreminister?

– Absolutt. Pp sitter rundt i kommunene, der vi jobber hardt for å beholde sykehjemsplasser. Vi ser hvordan de blir lagt ned til fordel for kulturen, så er det definitivt et behov for at vi er tilstede, sier han.

LES MER: Reportasje: Når de eldste logger ut

Lunken velkomst

Samtidig som de eldre ønsker ministeren velkommen, blir statsrådposten møtt med skuldertrekk av opposisjonen, ifølge NTB.

– Jeg tror ikke det har så stor betydning, jeg er redd det blir et underbruk under Bent Høie. Men, for all del, vi skal være positive, sier Senterpartiets Kjersti Toppe.

– Det kan lett bli et kommunikasjonsgrep heller enn reell politikk, mener Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol.

– Jeg er likegyldig til at det opprettes en egen statsrådspost. Det er politikken som er viktig, ikke stolleken, kommenterer SVs Nicholas Wilkinson.

Bare KrF viser udelt entusiasme:

– Dette er det noe vi gleder oss over, sier partileder Knut Arild Hareide til NTB.

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter