Nyheter

Historisk debatt i England

For første gang i historien diskuteres det nå om Den engelske kirke kan velsigne likekjønnede par.

Den engelske kirke har besluttet at de skal diskutere velsignelse for likekjønnede par, skriver The Guardian 21. oktober. Beslutningen ble tatt av biskopen i Hereford, Richard Frith, og er historisk i den forstand at Den engelske kirke aldri har vært villig til å diskutere verken likekjønnet vigsel eller velsignelse tidligere.

Kun velsignelse

Forslaget Frith fremmer er at gudstjenester vil bli holdt i kirken etter at et par har hatt en sivil ekteskapsinngåelse. Det innebærer altså ikke likekjønnet vigsel i Den engelske kirke, men at prestene skal få lov til å tilby en formell velsignelse for parene.

Debatten om likekjønnet vigsel har pågått lenge i England og frontene innenfor kirken er steile. Derfor blir det også understreket i forslaget at individuelle prester og kirker kan få fraskrive seg velsignelsesseremoniene.

De konservative reagerer

Mens den progressive delen av kirken er svært fornøyde, reagerer tradisjonalistene.

– Ekteskapet er et livslangt forhold mellom mann og kvinne, og dette har vært – og er fortsatt – majoriteten av den verdensomspennende kirkens forståelse i over to tusen år. Å spørre om en velsignelsesseremoni for likekjønnede par representerer en fundamental avskrivelse fra denne praksisen, sier lederen av den konservative evangeliske gruppen Reform, Suzie Leafe, til BBC.

Samtidig er det ingen tvil om at uenighetene innenfor kirken sitter dypt, og en talsmann for Den engelske kirke viser blant annet til at House of Bishops nylig har begynt å utarbeide et stort undervisningsdokument om ekteskap og seksualitet.

LES OGSÅ: Tror flere bedehus vil si nei til kirken 

Et ikke-tema

Reverend Peter Hogarth i Stavanger Anglicans Church forteller til Vårt Land at likekjønnet vigsel ikke blir debattert i den anglikanske kirken i Norge da de ikke vier par.

– Vår posisjon er at vi vil elske alle de som kommer til kirkesamfunnet vårt, og håper alle slags par kan føle seg velkomne, sier han.

Hogarth poengterer at de forholder seg til moderkirkens – Den engelske kirke – syn på ekteskapet som opptil nå har vært at det er mellom mann og kvinne.

– Men hvis dette synet skulle endre seg, vil vi også innrette oss etter det.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter