Nyheter

Historisk åpenhet om møter

I ti år har Norges religiøse toppledere møttes «i det skjulte» for å diskutere aktuelle tema. For første gang snakker de nå om møtene.

I anledning FN-dagen onsdag møttes de øverste religiøse lederne i Norge til samtale om menneskerettigheter og religionsfrihet. Siden oppstarten i 1996 har Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) samlet de administrative lederne for norske tros- og livssynssamfunn.

Det har derimot ikke vært kjent at trossamfunnenes toppledere også har møttes i et eget forum to ganger i året, for å snakke om alt fra likestilling og bioteknologi til religionsfrihet og ytringsfrihet.

– Jeg tror det har vært bra for dem å møtes for å bygge tillit. Vi har et klima i Norge som muliggjør et slikt forum. Det er positivt når mangfoldets utfordringer skal håndteres, sier Ingrid Rosendorf Joys, generalsekretær i STL.

Joav Melchior, rabbiner i Det Mosaiske Trossamfund, mener det er på tide å vise fram arbeidet.

– Vi har blitt kritisert for å gjøre ting i skjul tidligere. Nå har vi tenkt til å være mer åpne, ikke fordi det vi før drev med var hemmelig, men fordi vi trengte tiden å bli kjent med hverandre først, forteller Melchior.

LES OGSÅ: Laget håndhilse-guide

Menneskerettigheter

Han har vært med i forumet siden starten og forteller at diskusjonene har hjulpet i flere tilfeller. Dette er første gang forumet kommer med en offentlig uttalelse (se faktaboks).

– Vi er naturlig nok særlig opptatt av religionsfriheten, og snakket blant annet om hva som skjer når det oppstår konflikt mellom religionsfrihet og andre rettigheter. For eksempel hvordan kvinner kan ha fulle rettigheter hvis de ikke kan bli imam, prest eller rabbiner, sier Bernt Eidsvig, biskop i Den katolske kirke.

En del av den offisielle uttalelsen til forumet sier at menneskerettighetene ikke kan brukes til å trumfe hverandre. Det er utfordrende, innrømmer Eidsvig.

– Når vi skriver det sånn så åpner vi for at det vil bli stilt en del spørsmål som er ukomfortable, for oss for eksempel. Men jeg tror vi er modne for å diskutere slike spørsmål åpent med hverandre. Jeg er i alle fall villig til det.

Særstilling

Om noen måneder legger regjeringen frem en ny lov om tros- og livssynssamfunn. Dette ble også diskutert på møtet onsdag.

– Det har en egen verdi for meg, som representant for det som har vært statsreligion og fremdeles representerer majoriteten, å være en blant mange i et likeverdig fellesskap. Det er betagende hvordan vi kan sitte rundt et bord og ha samtaler om spørsmål hvor det også har vært og er stor uenighet, sier Helga Haugland Byfuglien, preses i Den norske kirke.

Hun peker på verdien av at Human Etisk Forbund, som et stort livssynssamfunn, også deltar.

– Det er flott at forumet blir gjort kjent. Slik kan det også bli en inspirasjon til å opprette tilsvarende forum lokalt.

LES MER: – Hårreisende om omskjæring

Storpolitikk

Lederne understreker at forumet ikke er til for å bestemme eller vedta noe, og at det også gjør det lettere å ta opp mer betente temaer.

– Siden vi ikke er et formelt organ som må ta en avgjørelse, er det lettere å mene høyt og tydelig. Da er det ikke noe problem for meg at noen sitter der og er imot omskjæring, for eksempel, sier Melchior.

Selv om ikke storpolitiske temaer som Israel og Palestina har vært et konkret tema, har også dette blitt nevnt, ifølge han.

– Det blir feil å bruke forumet som et sted for å prøve å løse slike spørsmål. Men vi kan fortsatt bli flinkere til å legge tema som er vanskelige enda tydeligere på bordet. Fortsetter vi arbeidet i samme retning som frem til nå, vil vi etter hvert kunne være en arena for det også, mener Melchior.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter