Nyheter

Hinduen og humanetikeren sier ja til bibelbusser

Bibelreklame provoserer ikke busspassasjerer i multikulturelle Oslo.

For bussjåfør Paheerathan Markandu spiller det ingen rolle om bussen han kjører har reklame for bibelvers. Han er selv hindu og studerer bildet som viser bussen med et stort bibelvers på siden.

– Blant passasjerene er det mange religioner og kulturer, og det er mulig det kan være vanskelig for noen at bare en religion blir vist fram. Det hadde kanskje vært annerledes hvis flere religioner ville blitt vist fram, sier Markandu, som selv er hindu.

Han er sjåfør på linje 30 som går mellom Nydalen og Bygdøy. Asif kjører samme linje og er muslim. Han ser heller ikke at noen vil reagere på bibelbusser, og selv har han ingen problemer med det.

LES OGSÅ: Vi har kjøpt 45.000 nye bibler

Kristent land

– Er det ukontroversielt med religiøse tekster på offentlige kommunikasjonsmidler?

– Ja, det synes jeg. Norge er i utgangspunktet et kristent land, sier Marianne Nielsen, opprinnelig fra Danmark, men har bodd i Norge i 25 år.

Hun leser teksten «Elsk deres fiender», ett av versene som skal vises fram.

– Det er fint, for det er veldig aktuelt. Vi skal ta vare på hverandre. Jeg er verken kristen eller muslim, men liberal. Derfor er dette greit. jeg blir ikke støtt over det, sier hun.

Søndagsskole

– Jeg har vokst opp med søndagsskole, så jeg synes dette bare er artig, sier Carl-Jørgen Veidahl fra Jessheim mens han venter på buss sammen med sin seks måneder gamle sønn og kone i Oslo sentrum.

Veidahl er også bussjåfør, og det ville ikke vært noe problem for ham å kjøre rundt med et bibel-budskap. Om en muslimsk menighet ville hatt et budskap, er han ikke like sikker på om det hadde vært greit.

– Dette er er imidlertid helt greit, og spiselig for de fleste, tror jeg, sier han.

LES OGSÅ: Kirkelig medlemsras etter ateistisk kampanje

Felles livsfilosofi

– Jeg er human-etiker, men har ikke noe imot bibelvers, sier Berit Almendingen.

Om det er greit at de henger på offentlige kommunikasjonsmidler er hun først ikke sikker på om hun liker. Etter en kort betenkning kommer hun likevel fram til at det må være like greit som å reklamere for bikini og andre produkter.

– Vi har jo ytringsfrihet, og da bør det være lov å ha et religiøst budskap på en buss.

Eksempelet på bildet – «be, så skal dere få» – mener hun er «helt håpløst».

– Det tror jeg ikke noe på, men «Elsk deres fiender» kan man ha som livsfilosofi om man er kristen eller ikke, sier Almendingen, som foretrekker vers som uttrykker solidaritet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter