Nyheter

Hijab-bråket herdet Hadia

Hadia Tajik ble utpekt som syndebukk da Justisdepartementet svært overraskende gikk inn for hijab i politiet i 2009.

Jens Stoltenberg peker på eks-justisminister Knut Storberget i sin ferske biografi.

– Jeg kan bekrefte at det Jens Stoltenberg forteller er riktig, sier Hadia Tajik til Vårt Land.

I dag er hun nestleder i Arbeiderpartiet. For vel sju år siden var hun en stigende stjerne i partiet – og politisk rådgiver for justisminister Knut Storberget i Justisdepartementet.

Ved flere anledninger de siste årene har Tajik fortalt hva hun mener om hijab.

Kaos

«Helt uakseptabelt» er ordene Norges tidligere statsminister bruker om måten justisminister Storberget ga ja til hijab i politiet.

Det er i boken som kom ut i går at Stoltenberg drar teppet til sides og forteller hva som skjedde noen vinterdager i 2009 da hijab-saken skapte kaos innad i regjeringsapparatet – og en ung rådgiver fikk skylden.

LES OGSÅ: SV-forslaget som skaper reaksjoner

Dekning

En pressemelding fra Storbergets departement 4. februar fikk Stoltenberg til å se rødt. Nyheten om at uniformsreglementet i politiet skulle endres og hijab tillates, kom overraskende på statsministeren.

– Jeg ringte Knut etter å ha lest pressemeldingen og sa at dette var noe helt annet enn det vi hadde vedtatt, men Knut gikk rett i forsvar og mente at dette var eneste mulige konsekvens av regjeringens konklusjon.

Stoltenbergs versjon er at daværende justisminister Knut Storberget handlet på egenhånd – og at departementet ikke hadde dekning i et eget vedtak som regjeringen hadde gjort.

Egenhånd

Opplysningen i boken står dermed i en motsetning til det etterlatte inntrykket i pressen: Om at systemet under ham hadde kjørt frem forslaget på egen hånd, og at Storberget ikke visste om forslaget fra eget departement.

I pressen var nemleg hijab-saken det store temaet. Daglig kom det lekkasjer om hva som egentlig hadde skjedd i kulissene. To uker etter at saken oppsto, meldte eksempelvis NRK Dagsrevyen at statssekretær Astrid Aas Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik på egen hånd hadde tatt beslutningen om å tillate hijab i politiet.

Dette avkreftet aldri justisminister Storberget. Men med sine formuleringer i boken, plasserer altså Stoltenberg ansvaret for beslutningen hos Storberget.

Lojal

Vel sju år etter at hijab-saken skapte oppstandelse i den rødgrønne regjeringen, opplever Hadia Tajik at Stoltenbergs omtale i biografien gjør godt.

I 2009 kunne hun ikke ta til motmæle mot beskyldningene om at hun var medansvarlig for pressemeldingen som sa ja til hijab i politiet.

– Som politisk rådgiver hadde jeg en lojalitetsplikt som hindret meg fra å fortelle hva som skjedde.

I biografien feller Stoltenberg en hard dom over Storbergets håndtering. «Dette var dårlig politisk håndverk».

Avvist

Fire år etter hijab-bråket i Stoltenberg-regjeringen hadde Tajik blitt kulturminister – og tok i mot Stålsett-utvalgets rapport om norsk tros- og livssynspolitikk. Utvalget ville tillate religiøse hodeplagg som hijab for politifolk og dommere.

Samme dag som forslaget ble presentert, slo Tajik fast at det ikke vil bli en realitet i overskuelig framtid.

I fjor gikk hun ut i Aftenposten med ett tydelig ønske: Forbud mot hijab i barneskolen. Hun omtalte praksisen som «seksualisering av barn», og sa at «småjenter påføres klær som tilhører voksenverdenen».

LES OGSÅ: Plasserer muslimer bakerst i asylkøen

Konspirasjon

I årene etter 2009 har Hadia Tajik opplevd at hijab-saken har gitt næring til konspirasjonen om at muslimer fikk satt inn en muslim i Justisdepartementet som hadde en hemmelig agenda.

– Dette får jeg ikke gjort noe med. Men det har herdet meg.

Vårt Land har forespurt Aps pressetjeneste om å få kommentarer fra Knut Storberget, uten å få svar.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter