Nyheter

Hevder kirkenettverk opererer i det skjulte

Interessegruppe har sendt ferdig utfylte høringssvar til ny lov om tros- og livssynssamfunn. Det får lederen i Presteforeningen til å reagere.

– Det er kjempeviktig å høre hva menighetene rundt i landet tenker om den nye loven, og jeg har stor tiltro til at menighetsrådene er i stand til å komme med egne uttalelser, sier leder i preste-
foreningen, Martin Enstad.

Han reagerer på at Nettverk for kirkelige fellesråd (NKF) har sendt ut et åtte siders notat til alle menigheter med overskriften «Hva skal menighetsråd og fellesråd mene om forslag til ny lov om tros og livsynssamfunn?».

I materialet var også et ferdig formulert og utfylt høringssvar som menighetene kan bruke.

Enstad reagerer på at ressursene ikke blir offentliggjort.

– Dette er en viktig høring, og jeg syns det er flott at det lages ressurser til menighetene. Men jeg skulle ønske ressursene var offentlige, så vi kan få en åpen og god diskusjon. Ferdigutfylte svar er ikke det vi trenger nå, sier Enstad.

Organiserte seg

I mars i år bestemte 18 av de største fellesrådene i Den norske kirke seg for å organisere seg for å få større gjennomslag i kirkepolitikken. De fikk med seg flere fellesråd på laget, og dannet Nettverk for kirkelige fellesråd. Blant annet jobber de for at Den norske kirke skal få én, felles arbeidsgiverlinje, noe særlig prester og biskoper har vært sterkt imot.

I notatet NKF nå har sendt ut presiserer de at det vil «være opp til det enkelte om de ønsker å benytte hele eller deler av dette 
notatet som grunnlag for sitt høringssvar» og at individuelle svar er viktig for å synliggjøre lokalkirkenes perspektiv. Enstad mener det blir tvetydig.

– Hvis intensjonen er at menighetene skal svare selv, handler det om å tilrettelegge ressursene så de svarer til denne intensjonen, sier han.

«Demokratisk»

Leder i Nettverk for kirkelige fellesråd, Geir I. Mykletun, synes kritikken er merkelig.

– Vi har aldri lagt skjul på hva vi mener om disse spørsmålene, og nå sender vi ut 3.000 e-poster til menighetene om dette.

NKF har i tillegg invitert til infomøter i alle bispedømmene, der de åpner for spørsmål, ifølge Mykletun.

– Da kan en ikke mene at dette skjer i det skjulte. Det er så åpent som det kan få blitt, og en vanlig, demokratisk prosess, sier han.

Han påpeker at mange menigheter har etterlyst hjelp i høringsprosessen, og at notatet kom som et svar på dette.

– Vi ønsker å sette lokalkirken 
mer i stand til å gi sine svar. Selvsagt håper vi at flest mulig er enige med oss, men vi stoler på at menighetsrådene er i stand til å gjøre seg opp sine egne meninger om dette, sier NKF-lederen.

Tommel opp

Administrerende direktør i KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter, Frank Grimstad, priser engasjementet. Han ser ikke noe galt i måten NKF har gått fram på.

– Dette er en nyttig og bra del av den politiske diskusjonen! Jeg er veldig glad for at det er så stor interesse for høringen, sier han.

Både Kirkerådet og NKF er medlemmer av KA, men Grumstad frykter ikke noen stor konflikt selv om det er ulike meninger. Han legger vekt på at NKF «i stor grad er i tråd med signalene fra Kirkemøtet«, og på nettverkets utsagn om at de ønsker selvstendige uttalelser.

– Mange aktører er aktive og til sammen gir dette et godt grunnlag for høringsuttalelser. Vi er opptatt av at alle stemmer skal komme fram. Det vil skape balanse i høringen, sier han.

– Uheldig. Enstad i Presteforeningen tror derimot det vil være uheldig for den kirkelige debatten om NKF fortsetter å jobbe på denne måten.

– I Presteforeningen velger vi å legge ut våre standpunkter offentlig. Kirkerådet og KA gjør det samme, og det bør også NKF gjøre. Det handler om å være åpne på hva man mener og hvilke hensikter man har, som er helt grunnleggende for et godt debattklima, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter