Nyheter

Hevder dialog har erstattet misjon

Skal kristne drive misjon overfor muslimer? Spørsmålet debatteres av Ivar Bu Larssen og Sunniva Gylver.

Meningsutvekslingen har foregått på i nettavisen til Minerva de siste dagene. Tidligere prest Bu Larssen sparket det hele i gang ved å skrive en kronikk om møtet mellom kirken og islam. Han tok utgangspunkt i boken Tro på tvers, utgitt av presten Sunniva Gylver og den muslimske samfunnsdebattanten Bushra Ishaq.

Endret holdning?

– Jeg har ingenting imot religionsdialog, men jeg synes det er bemerkelsesverdig hvordan kirken har endret sin holdning til andre religioner de siste tiårene. Jeg mener at religionsdialogen i praksis har erstattet misjon, og at kirken – og Gylver – står i fare for å romantisere islam som religion, sier Ivar Bu Larssen til Vårt Land.

Han poengter at han problemstillingen ikke er svart-hvit og at han prøver å få frem nyansene.

LES OGSÅ:

Et ekte møte

Religionsdialog om annerledeshet

Ber lærere drive trosdialog

– Må passe oss for hensynsbetennelse

Tabu?

I sitt innlegg skriver han at misjon med konvertering som mål er blitt et tabu. Han spør om Gylver er villig til å «forhandle bort» Jesus sin unike posisjon som frelser? Og hvis svaret på det er nei, er ikke da kristendommen en religion som ekskluderer andre sannheter?

Gylver svarer: «Jeg kan forstå spørsmålet. Men er det riktig stilt? Jeg bekjenner Jesus som veien, sannheten og livet – og som verdens frelser. Det er min tro og teologi. Og samtidig erkjenner jeg at Bushra Ishaq har en annen overbevisning og at vi begge er en del av et større trosmangfold».

Tegn i tiden

Ivar Bu Larssen ser Gylver og Ishaqs bok som et «tegn i tiden». Veien fra korstogene og kampen mot «de vantro muhammedanerne» og til kirkens holdning til islam i dag er lang, skriver han.

Han gjør det til et poeng at begge forfatterne er ansatt ved Menighetsfakultetet. Boken ville for 50 år siden blitt betraktet som avgudsdyrkelse: «MF-professoren og indremisjonsgeneralen Ole Hallesby snur seg nok i graven».

«Forhåpentligvis er han ikke der lenger», svarer Gylver.

Bu Larssen (40) trakk seg som sokneprest i Den norske kirke for to år siden. På Facebook meddelte han den gang at «min teologi og forståelse av troen samsvarer ikke med kirkens teologi og forståelse av troen». Vårt Lands artikkel i sakens anledning het «En prest i krise».

Oppdrag

Gylver peker på at ordet «mission» på engelsk betyr oppdrag. Og hun mener kirkens oppdrag i verden er å forkynne evangeliet om Jesus Kristus, i ord og handling.

– Slik jeg forstår ordet misjon, så var det misjon jeg drev med da jeg hadde en samling med dåpsforeldre nå i helgen, sier Gylver til Vårt Land. Hun viser til at hun som prest snakker om og praktiserer tro daglig.

– Jeg er først og fremst misjonær overfor bredden av kirkemedlemmer jeg kommer i berøring med og med sekulære nordmenn med et ureflektert forhold til religion. Selv om jeg i dialogen også deler min tro med venner som har en annen religion.

Gylver fastslår at religionsdialogen ikke bare er et middel. Den er et mål i seg selv.

«Min erfaring er at den utvikler og modner tro og teologi på begge sider, bygger vennskap, reduserer fordommer og konflikter».

Naiv tro

Bu Larssen skriver i et tilsvar på minervanett.no at det er naivt å tro at religionsdialogen vil løse utfordringene samfunnet står overfor i møtet med islam.

«Gylver anklager meg for å ikke skille mellom den politiske og den teologiske diskursen. Men å skille slik mellom politikk og teologi er utillatelig naivt. Et kjennetegn ved islam som religion er nettopp det at politikk og religion går opp i hverandre».

Les mer om mer disse temaene:

Lars Gilberg

Lars Gilberg

Lars Gilberg er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter