Nyheter

Hæren i Guatemala nekter kvinner å gå ombord abortskip

– Det er deres menneskerett, sier abortaktivist.

– Siden vi ankom på onsdag har kvinner som ønsker hjelp med abort ringt oss «non-stop». Men vi får ikke hjulpet noen så lenge hæren stopper oss, forteller Leticia Zenevic som er talskvinne for den nederlandske organisasjonen Women on Waves.

Hun befinner seg i Guatemala, der hun er for å tilby trygg abort til kvinner som ønsker det. Men abortskipet er kontroversielt i Guatemala. Der er abort ulovlig i de fleste tilfeller, noe omtrent hele befolkningen støtter. Nå er hæren satt inn for å stoppe skipet.

Abortskip utenfor Guatemala skal tilby trygge aborter.

Women on Waves utfører aborter ombord på skip i internasjonalt farvann. Slik tilbyr organisasjonen trygge aborter til kvinner i land der abort ikke er tillatt. Nå er skipet på sitt første oppdrag i Guatemala. Her er det meningen at mannskapet skal ta i mot så mange kvinner som mulig fram til tirsdag i neste uke. Foreløpig ser det mørkt ut for abortskipet.

Den guatemalanske hæren er satt inn for å stoppe aksjonen. I en uttalelse sier hæren at den er under instruks fra president Jimmy Morales om ikke å tillate skipet tilgang til havnen for å hente kvinner som ønsker abort, melder NTB. «Militæret vil ikke la denne gruppen utføre sine aktiviteter i landet», heter det i en formell klage hæren har sendt til påtalemyndigheten.

Zenevic forteller at skipet anholdes på en havn utenfor Guatemalas kyst og at mannskapet ikke har fått noen formell eller juridisk forklaring på hvorfor de bli anholdt.

– Vi venter fortsatt på å få se noen dokumenter på hvorfor vi anholdes av den guatemalanske hæren. Det er umulig for oss å forsvare oss juridisk så lenge vi ikke får en formell forklaring, sier hun. Hun legger til at aksjonen etter internasjonale regler er lovlig.

LES OGSÅ: Kirkens Nødhjelp angriper KrF for abortfeighet

Streng abortlov i Guatemala.

Guatemala har blant verdens strengeste abortlover. Kun når mors liv står i fare er det tillatt å ta abort. Derimot er det ikke lov med abort i tilfeller der kvinnen har blitt gravid av voldtekt eller incest, der sosiale eller økonomiske omstendigheter står i veien for graviditeten, eller hvis mors fysiske eller psykiske helse vil svekkes av svangerskapet.

Ifølge Zenevic gjennomføres 65.000 ulovlige aborter hvert år i Guatemala, som følge av de strenge abortlovene i landet. Utrygge aborter er den tredje største årsaken til mødredødelighet.

– Kvinnene er redde for å gi oss informasjon om hvorfor de trenger en abort, men vi ser at de er veldig ivrige etter å få hjelp til å utføre en. Vi er her fordi kvinnene trenger vår hjelp. Det er de som lider under abortforbudet. God helse er deres menneskerett, sier Zenevic.

LES OGSÅ: Det vanskelige valget

92 prosent av befolkningen er mot abort.

Maren Christensen Bjune har doktorgrad i guatemalansk politikk. Hun er ikke overrasket over den massive motstanden abortskipet møter utenfor Guatemalas kyst. Ifølge Bjune går skipet der under tilnavnet «dødsskipet».

– I Guatemala er minst 92 prosent av befolkningen mot abort. Det henger sammen med at folk er svært religiøse, sier hun.

Litt under halvparten av alle guatemalanere er evangelisk kristne. Resten er katolikker. Ifølge Bjune blir abort diskutert nesten utelukkende på religiøse premisser. Abortsaken er også en måte for politikerne å posisjonere seg på uten risiko, fordi de kan være sikre på at de har både befolkningen og kirkene i ryggen. Bjune mener det derfor kan være vanskelig for de som er for en mer liberal abortpolitikk å snakke høyt om det.

– Abort er kontroversielt og det kan være veldig ubehagelig å stå i mot abortmotstanderne. De som gjør det blir demonisert med religiøs retorikk. Det er vanskelig å forsvare seg mot påstander om at du er for drap av barn, sier hun.

LES OGSÅ: Graviditet er mer enn ett liv

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter