Nyheter

Herborg Finnset blir ny biskop i Nidaros

For to år siden var hun én stemme unna å bli biskop i Nord-Hålogaland. Nå er den 55 år gamle prosten utnevnt som biskop i Nidaros.

Kirkerådet har i kveld utnevnt Strinda-prost Herborg Oline Finnset (55) til ny biskop i Nidaros bispedømme. Finnset, som opprinnelig er fra Sørreisa 
i Troms, vant den kirkelige avstemningsrunden med knapp margin foran domprost Ragnhild Jepsen. I den avgjørende avstemningen i Kirkerådet mandag kveld ble hun enstemmig valgt.

«Praktiker»

Finnset er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultet. Hun har 12 års erfaring som domprost i Tromsø. Hun har også vært kapellan i Lenvik i Senja og residerende kapellan 
i Hammerfest. Hun har dessuten bred erfaring fra 
arbeid med samisk kirkeliv og Tromsø Internasjonale Kirkefestival.

– Vi gratulerer Herborg Finnset som ny biskop i Nidaros bispedømme, og vi gratulerer bispedømmet og Den norske kirke med en ny biskop, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum i en pressemelding.

Da Vårt Land intervjuet Finnset i mars, kalte hun seg en «praktiker».

– Den praktiske erfaringen jeg har med meg er verdifull. Jeg har tilleggsutdannelse i kulturforståelse, og det tror jeg kan være verdifullt også i bispekollegiet. Og så har jeg med et sentrum-periferi-perspektiv, uttalte hun.

Forhåndsfavoritt

Finnset var favoritten til biskopene. Da de prioriterte mellom de tre hovedkandidatene fikk Finnset sju av tolv førstestemmer, mens Jepsen fikk fire førstestemmer. Den tredje kandidaten, prost Nils Åge Aune i Sør-Innherad, fikk én førstestemme.

Også Nidaros bispedømmeråd satte Finnset på førsteplass.

Bispedømmet som Finnset nå skal lede, omfatter fylkene Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag. Det består av 48 kommuner 
med til sammen 131 
menigheter (sokn).

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter