Nyheter

Her var Netanyahu høyt oppe. Siden har det gått nedover.

11. mars kunne Benjamin Netanyahu skue triumferende utover Golanhøydene, bare noen dager før USA anerkjente det som israelsk område. Siden har mye lugget for Israels statsminister.

Tross den nøye regisserte triumfferden til Golan, klarte ikke Netanyahu i nyvalget i mai å sikre seg flertall for en ny regjeringskoalisjon. Dette mislyktes også da det tvang seg fram nytt valg i september, selv om hans høyreorienterte parti Likud isolert sett fikk brukbar oppslutning.

Problemet er at den korrupsjonsjagede Benjamin «Bibi» Netanyahu er personlig svekket og ikke lenger har sterke nok politiske forbundsfeller. Netanyahu er fortsatt forlatt av sin tidligere mangeårige statsråd og allierte Avigdor Lieberman og hans parti Yisrael Beiteinu.

LES MER: Sekulær hauk med nøkkelen

Dermed måtte Israels lengstsittende statsminister mandag kveld gi opp å stable på beina en ny regjering, for andre gang i år.

Ballen er hos Benny Gantz

Nå er det opp til tidligere forsvarssjef Benny Gantz, som leder sentrumsalliansen Blått og hvitt, å søke parlamentarisk grunnlag for å danne ny regjering. Det blir ytterst krevende, for den politiske ligningen i Israel går ikke opp for noen av de to rivalene.

Mislykkes også Gantz, noe som er sannsynlig, kan det gå mot det tredje valget på under 12 måneder i et valgtrøtt Israel.

En storkoalisjon kan fortsatt være en mulighet, men da må enten Netanyahu eller Gantz gi opp steile standpunkter om ikke å ville sitte i en regjering ledet av rivalen. Netanyahus strategi ser snarere ut til å være å klynge seg til statsministerjobben i et halvt år fram til enda et nyvalg, så sant ikke Gantz klarer å stable noe styringsdyktig på beina i løpet av de 28 dagene han har til rådighet.

Jublet over Golan-anerkjennelse

Da Benjamin Netanyahu 11. mars i år tok med seg den republikanske senatoren Lindsey Graham og USAs Israel-ambassadør David Friedman til Golanhøydene, så alt mye lysere ut for «Bibi». Bare 10 dager senere erklærte president Donald Trump at USA anerkjente Israels suverenitet over det strategisk viktige høydedraget, som israelske styrker okkuperte fra Syria i 1967.

Dette var en solid, ny seier for Netanyahu, etter at USA tidligere hadde anerkjent Jerusalem og flyttet sin ambassade dit. På dette tidspunkt lå det også i kortene at USA, etter et antatt Netanyahu-gjenvalg, omsider ville legge fram Trumps såkalte «århundrets plan» for å løse den israelsk-palestinske konflikten.

Planen antas å være ganske pro-israelsk, og det palestinske lederskapet vil ikke engang ta i den med ildtang. Nå har Washington igjen lagt planen på is, i påvente av en politisk avklaring i Israel, og hvem vet om den noen gang vil se dagens lys.

LES MER: UD frykter mer urolig Midtøsten

Trump, Iran og Syria skaper trøbbel

Nå kan Trumps tilbaketrekning av amerikanske soldater fra det nordøstlige Syria skape ytterligere usikkerhet for Israel. Avgjørelsen bidrar til å styrke Syrias enehersker Bashar al-Assad, og ikke minst kan det forsterke Russlands allerede økende innflytelse i den urolige Midtøsten-regionen.

Under borgerkrigen i Syria har Israel til stadighet angrepet iranskstøttede styrker og mål i landet, for å hindre Iran i å få et fotfeste som truer Israels sikkerhet, og svekke de iranske forsyningslinjene til Israels erkefiende Hizbollah i Syria og Libanon.

Ruslands president Vladimir Putins strategi er å sikre overlevelse for sin allierte Assad i et stabilt Syria, slik at russerne kan beholde sine flåte- og flybaser.

Endret maktbalanse utfordrer Israel

For Israel er det et risikoprosjekt at deres nære allierte USA trekker seg mer og mer ut av regionen, samtidig som Russland styrker sitt politiske og militære nærvær. Netanyahu har hatt et godt forhold til Putin, men hvordan vil Kreml reagerer dersom Israel trapper opp angrep på iranske mål i Syria?

For mandagens 70-årsjubilant Netanyahu er det avgjørende dager både når det gjelder straffeforfølgelse og politisk overlevelse, men historien har vist at man skal være ytterst varsom med å avskrive mannen som har styrt Israel i mer enn 13 år og 200 dager.

---

Netanyahu

  • Benjamin Netanyahu (70) er født i Tel Aviv 21. oktober 1949.
  • Valgt inn i Knesset for høyrepartiet Likud i 1988.
  • Statsminister fra 1996 til 1999. Deretter statsminister sammenhengende siden 31. mars 2009.
  • Israelsk politi har siktet ham for bestikkelse, bedrageri og økonomisk utroskap, og riksadvokaten har varslet tiltale.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter