Kirke

Her tolker de vers fra koranen

Kunstner ber norske kor spontantolke muslimsk koranvers i kirkerommet. – Underlig, sier Normisjon-topp.

Grønland kirke i Oslo var i helgen fylt av muslimsk koranresitasjon. Korister fra Kvinnelig studentsangforening stod spredt rundt i kirkerommet og spontantolket koranversene, mens publikum kunne gå rundt som de ville.

Bevege

– Det viktigste er at folk som opplever det føler noe og blir beveget. Jeg tror det skjedde i Grønland kirke. Det var en sterk opplevelse, sier kunstner Johanne Laache.

Hun står bak kunstprosjektet «Winter Choir», som skal være en utforskning av de kollektive, personlige og flertydige forestilling om islam i Norge i dag. ­Laache har invitert norske kor til å tolke et grunnleggende vers fra koranen. Koristene spontantolker verset mens de hører det gjennom hodetelefoner.

– Det er veldig interessant hvordan de må bruke seg selv til å tolke en religion som de selv er fremmede til. Det ble helt naturlig å velge islam, som er en religion vi hører mye om og veldig mange tenker mye på, sier Laache.

Religionsblanding

Nor­misjons leder for misjon i Norge, Jann Even Andresen, synes det er underlig å ta prosjektet til kirkerommet, som han mener er «et hellig rom som skal respekteres for hva det er».

– Det skal være et sted for å søke Gud, sier Andresen som ikke tror slike prosjekter skaper mye mer forståelse mellom religionene.

– Vi må ha respekt for begge religionene, og dette er sikkert også litt underlig for muslimer. Hvordan hadde det vært for dem om vi sang kristne salmer i moskeen? sier han.

– Kan dette gå mot religionsblanding?

– Ja, jeg tror det kan gjøre skillet utydelig. Noen vil si det er «mange veier til Rom», men den kristne tro er veldig tydelig på at det bare er én vei, Jesus. Han er veien sannheten og livet.

– Gjør dette misjonsprosjektet vanskeligere?

– Det tror jeg også, til en viss grad. I Normisjon er vi tydelige på hva som kan formidles i våre hus. Kirken skal ikke være en arena for alle typer arrangementer, men må huske å ta vare på budskapet den skal formidle.

Spesiell stemning

Til konserten i Grønland kirke i helgen kom flere muslimer, blant dem Maryam Trine Skogen.

– Du blir grepet av en stemning som ikke er lett å beskrive. Sangerne tolker det med sin musikalske bakgrunn, men er det likevel noe av koranens beroligende og sakrale budskap som kommer gjennom? Jeg vet ikke, sier hun.

Skogen er en aktiv samfunnsdebattant. Hun var kristen før hun konverterte til islam for ­elleve år siden. Hun har fortsatt sterke følelser for kirkerommet, som hun karakteriserer som et «hellig sted». Hun synes prosjektet er utfordrende, men et ærlig forsøk på å være nysgjerrig.

– Det bryter med all tradisjonell tenkning om hva kirkerommet skal være, og stiller i tillegg spørsmål til hvordan en utenforstående kan nærme seg andres hellighet, sier hun.

Hun kan forstå at kristne kan bli støtt av å høre koranvers i kirkerommet. Selv synes hun også at bruken av kirkerommet var det mest utfordrende med hele opplevelsen, selv om hun ikke føler seg støtt av det. Spesielt tenker hun på at koristene ikke stod samlet som en gruppe men var spredt i hele kirkerommetrommet.

– Kanskje kan det gi en følelse av å nesten bli invadert i dette hellige rommet, men jeg er åpen for at folk kan oppleve dette på ulike måter, sier Skogen.

Hellig

Anne Haugland Balsnes forstår også om kristne kan oppleve det som kontroversielt at kirkerommet brukes til et slikt prosjekt. Hun er professor og musikkforsker ved Ansgar teologiske høyskole.

– Det utfordrer, men det gjelder også for artister som framfører ateistiske tekster. Passer det bedre med muslimske enn ateistiske vers i en kirke? Kanskje det gjør det? sier hun undrende.

Balsnes mener det er noe helt annet med en konsert som dette og om muslimske vers skulle synges i en gudstjeneste, selv om kirkerommet i seg selv er et hellig sted.

– Jeg tror mange ikke har noen forestilling av hvordan islamsk religiøs musikk er, og ikke vet at det finnes både ydmyke bønner og vakre melodier. Det er veldig flott hvis prosjektet kan skape et inntrykk av det.

Maryam Trine Skogen har vanskelig for å se for seg at kunstprosjektet kan bidra til å endre folks syn på islam.

– Jeg jobber på en helt annen arena, med informasjon og dialog, og kan ikke se hvordan man kan komme nærmere islam ved å høre koranvers fremført a ikke-muslimer. Likevel kan det kanskje være en vei inn i nysgjerrighet, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke